investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Dividendové akcie

04.08.2021

V obavách ze zvyšující se inflace se velké množství investorů poohlíží po stabilnějších společnostech, které vyplácejí části zisků zpět svým investorům ve formě dividendy. Právě na vymezení pojmu dividendové akcie se zaměří následující článek, který Vás seznámí se základní terminologií.
Dividendové akcie jsou majetkové cenné papíry společností vyplácejících pravidelnou dividendu. Společnosti stabilně hospodaří s jasným obchodním modelem, který nevyžaduje výrazné investice do růstu tržeb, což managementu umožňuje vyplácet část zisku zpět svým investorům ve formě dividendy.

Dividendy lze dělit na několik typů:

  • Hotovostní dividendy
  • Akciové dividendy
  • Speciální dividendy
  • Prioritní dividendy


Investujte do akcií   Druhy akcií   Splatnost akcií


Nejčastějším typem je dividenda hotovostní, která je vyplácena pravidelně na kvartální, pololetní či roční frekvenci. Valná hromada na podnět managementu tyto hotovostní platby schvaluje vždy na roční horizont.

Akciové dividendy jsou vypláceny ve formě dalších akcií, což na jednu stranu ředí podíl stávajících akcionářů na budoucím zisku společnosti, na druhou stranu však společnost zvyšuje své free cash flow. Tato forma dividendy je využívána především při potřebě nadměrných kapitálových investic nebo při splacení dluhu.

Speciální dividendy jsou především využívány při potřebě distribuce nevyplaceného zisku z minulých let, pro který management nemá žádné využití a vyplatí ho ve formě dividendy všem kmenovým akciím.

Prioritní dividendy jsou nadřazené výplatě dividend z kmenových akcií. Prioritní dividendy jsou většinou fixně vymezené a mají podobnou funkci jako kupóny u dluhopisu.


Sekundární a duální listing


Důležité ukazatele

Jako jeden z prvních údajů, které dividendový investor vyhledává, je dividenda na akcii (DPS). Tento ukazatel nám říká, jakou absolutní částku investor obdrží na roční bázi při držbě akcie. Pro relativní výnosnost a měřitelnost oproti ostatním alternativám dále investor sleduje dividendový výnos (DY), což je poměr DPS k ceně akcie.

Dividendový výplatní poměr (DPR) pak investor sleduje pro zjištění, kolik procent z čistého zisku společnost distribuuje zpět na své investory a kolik si ponechává pro další investice a navýšení provozního kapitálu. V poslední řadě lze sledovat míru růstu dividend (DGR), která investorům naznačuje historický vývoj dividend na akcii ve formě anualizované procentuální míry. DGR je důležitý i pro analytiky při výpočtu dividendového diskontního modelu.


Dividendoví aristokraté a dividendové ETF

Je exkluzivní skupina společností, které jsou zařazeny v indexu S&P500, mají tržní kapitalizaci přes 3 miliardy dolarů, denní objemy obchodů přes 5 milionů dolarů a především nepřetržitý růst dividend za posledních 25 let.

Mezi nejstarší dividendové aristokraty nyní zařazujeme společnosti Coca-Cola, 3M, Colgate - Palmolive, Dover, Johnson & Johnson, Genuine Parts nebo Emerson Electric, které vykazují růst dividend od roku 1989.

Expozici na dividendové akcie můžete získat skrze nákup jednotlivých akcií, pro větší diverzifikaci lze využít veřejně obchodovatelné fondy (ETF). Jedno z prvních ETF zaměřených na dividendové aristokraty je NYSEMKT: NOBL. NYSEARCA: SDIV se na druhou stranu zaměřuje na společnosti s vysokým dividendovým výnosem přes 6 procent, má však v sobě zahrnuty i společnosti z nemovitostního trhu. BATS: IDV je naopak fond, který v sobě žádné podíly v nemovitostních investičních fondech nedrží.


Zdanění dividend

Vlády se historicky snažily o zdanění příjmů investorů z držby dividend. Jednotlivé politiky se však výrazně liší a napříč zeměmi OECD nalezneme jak státy s nulovou daňovou sazbou, tak země se sazbou přes 30 procent. V ČR se dividendy stále daní 15procentní sazbou. V roce 2012 se vláda pokusila toto dvojité zdanění investorů neúspěšně zrušit a od té doby zůstalo daňové prostředí stabilní.

Chcete obchodovat na kapitálových trzích?

Spojte se s těmi nejlepšími právě teď!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top