investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Deutsche Bank byla díky investiční divizi v zisku

04.02.2021

Německá Deutsche Bank za loňský rok čistý zisk 113 milionů eur (cca 2,9 miliardy Kč). Přispěly k tomu...

Německá Deutsche Bank za loňský rok čistý zisk 113 milionů eur (cca 2,9 miliardy Kč). Přispěly k tomu zisky z investiční divize, informoval dnes největší německý finanční ústav. Rok 2019 banka uzavřela kvůli nákladné restrukturalizaci se ztrátou 5,7 miliardy eur.

Analytici očekávali za loňský rok ztrátu 300 milionů eur. Návrat k ziskovosti interpretuje agentura Reuters jako úspěch šéfa banky Christiana Sewinga, který v čele instituce stojí od dubna 2018. Finanční ústav předtím roky vykazoval ztrátu a Sewing zdědil řadu problémů, mimo jiné obvinění firmy z praní špinavých peněz či snížení ratingu.


Za posledních deset let měla Deutsche Bank úhrnem ztrátu 8,2 miliardy dolarů. Analytici mají za to, že letos vykáže zisk. "Položili jsme solidní základy pro udržitelnou ziskovost a jsme si jisti, že tento pozitivní trend bude pokračovat navzdory této nelehké době i v roce 2021," konstatoval Sewing.


Deutsche Bank podobně jako její konkurenti loni využila výkyvů na akciových trzích. Tržby investiční divize v roce 2020 stouply o 32 procent na 9,3 miliardy eur. Otázkou podle agentury Reuters zůstává, zda jsou zisky generované volatilitou trhu udržitelné. Na tržby ostatních divizí dopadají nízké úrokové sazby a zpomalení světového obchodu.


Zdroj z oblasti regulace, na nějž se odvolává agentura Reuters, tvrdí, že díky dobrému hospodářskému výsledku investiční divize stojí banka na pevnějším základě než předchozí rok, ale ve srovnání s konkurencí v evropském bankovním odvětví celková obchodní síla Deutsche Bank zaostává.


Banka chce nicméně pokračovat ve snaze své podnikání stabilizovat snížit tak závislost na investiční divizi. V roce 2019, kdy banka zahájila restrukturalizaci, Sewing oznámil zrušení 18.000 pracovních míst a divize globálního obchodování s akciemi. Uvedl tehdy, že investiční divize by měla utvářet pouze 30 procent hlavních tržeb. V roce 2020 to však bylo 40 procent.


"Nikdo si nemyslí, že to je udržitelné," uvedla k loňským tržbám odvětví investičního bankovnictví výzkumná společnost Autonomous Research v nedávno zveřejněné zprávě. "Růst investičních bank považujeme z podstatné části za udržitelný, a to i po normalizaci trhu, kterou očekáváme v roce 2021," reagoval Sewing na analytiky.


Zdroj: ČTK



"Centrální banky v rámci boje proti negativním důsledkům pandemie koronaviru prudce snížily úrokové sazby v zemích po celém světě. To mělo negativní dopad na komerční banky, kterým se tímto krokem snížily úrokové výnosy.""

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top