investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Dění kolem Ukrajiny odstartovalo paniku na trzích

22.02.2022

Cena ropy se dostala na své sedmileté maximum a atakuje hranice 100 dolarů za barel...

Cena ropy se dostala na své sedmileté maximum a atakuje hranice 100 dolarů za barel. Lze očekávat i prudký nárůst ceny zemního plynu, elektřiny, uhlí a dalších komodit, kterých by mohlo být nedostatek kvůli případnému narušení dodávek z Ruska do Evropy. Rovněž narůstají ceny zemědělských komodit, jako jsou pšenice, kukuřice, rýže či sója.

Akciové trhy zažívají výplach a dochází k poklesu indexů. Nejvíce jsou zasaženy evropské akcie. Mimořádně hluboký propad zažil ruský akciový index RTS, který za posledních 5 dní ztratil 26 procent své hodnoty. Aktuálně se obchoduje na úrovni z přelomu října a listopadu 2020.

 

Podcast - BHS Insights

22.02.2022 - Dění kolem Ukrajiny odstartovalo paniku na trzích

Délka: 00:00:00


00:00:00


Zatímco většina akciových titulů klesá, některým společnostem by současná napjatá situace kolem Ukrajiny mohla prospět. Například výrobci zbraní či firmy zaměřené na kybernetickou bezpečnost zřejmě budou evidovat zvýšenou poptávku po svých produktech. Situace může hrát do karet i některým ropným a energetickým společnostem či producentům potravin.

 

Investoři se začínají z rizikových aktiv stahovat do bezpečných přístavů. Mezi ně patří drahé kovy jako zlato, stříbro či v letošním roce populární palladium. Bouřlivá situace může uškodit menším měnám na rozvíjejících se trzích. Do tohoto ranku patří i naše koruna. Hlavní pohyb na měnovém trhu se však zatím odehrává na rublu, který výrazně oslabuje vůči dolaru.


Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Vyhrocení bezpečnostní situace ve východní Evropě má hmatatelné dopady na trhy. Vydělat se dá na energetických a zemědělských komoditách či drahých kovech. Naopak riziková aktiva jako akcie či kryptoměny zažívají masivní výprodej.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top