investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Debata o recesi bude zřejmě i nadále pokračovat

08.08.2022

Týdenní report analytika BHS

HLAVNÍ ÚDAJE

  • Americká ekonomika v červenci přidala neuvěřitelných 528 tisíc pracovních míst, což posunulo zaměstnanost nad úroveň před pandemií. Míra nezaměstnanosti také klesla, a to zpět na své historické minimum před pandemií, které činilo 3,5 %.
  • Ukazatele sentimentu také překvapily růstem, přičemž výrobní sektor si vedl lépe, než se očekávalo, a sektor služeb poukázal na spoustu zadržované poptávky.
  • Data zveřejněná tento týden podporují narativ, že americká ekonomika není v současné době v recesi a od FOMC bude vyžadováno další měnové zpřísnění, aby se zpomalila inflace a obnovila rovnováha na trhu práce.


Tento týden se zintenzivnila debata o tom, zda bude Fed schopen dosáhnout měkkého přistání. Akcie se po většinu týdne obchodovaly na vzestupu, zatímco investoři přijali pozitivní ekonomické zprávy s očekáváním, že zpomalení hospodářského růstu zabrání vážnějšímu poklesu. Naproti tomu trh s dluhopisy zaujal chmurnější pohled na budoucnost, když zatlačil inverzi výnosů 10Y2Y hlouběji do záporného teritoria, což naznačuje, že na obzoru se může rýsovat recese (graf 1).

GRAF 1 Výnosový diferenciál US10Y-2Y se propadá stále hlouběji


Investoři nebyli jediní, kdo se dohadoval o ekonomických vyhlídkách. V akademických kruzích byla debata o tom, zda lze dosáhnout měkkého přistání, otevřená. Jádrem diskuse je argument, že volná pracovní místa nemohou klesnout výrazným tempem, aniž by ekonomika upadla do recese. Zveřejnění červnového průzkumu pracovních míst a obratu práce (JOLTS) z tohoto týdne ukázalo, že počet volných pracovních míst klesl na 10,7 milionu, zatímco míra volných pracovních míst nadále klesala, což naznačuje, že jsme pravděpodobně již překonali vrchol napětí na trhu práce. Přesto poptávka po pracovnících nadále převyšovala nabídku - což je známka stále silného trhu práce.

Každý, kdo hledá další známky toho, že ekonomika ve skutečnosti není v recesi, se nemusí dívat dál než na páteční zprávu o pracovních místech. Červencová data ukazují, že ekonomika přidala neuvěřitelných 528 tisíc pracovních míst (výrazně nad konsenzuální prognózou 250 tisíc), zatímco revize vedly k dalším 28 tisícům pracovních míst – což je dost na to, aby údaje o mzdách překonaly úroveň před pandemií (graf 2). Míra nezaměstnanosti klesla o desetinu procentního bodu na 3,5 %, zatímco míra participace pracovní síly mírně klesla na 62,1 %. Průměrné hodinové výdělky navíc zrychlily – což není úplně to, co Fed hledal, protože to zvyšuje možnost zakořenění inflace.

GRAF 2 Počet pracovních míst překonal svoji předpandemickou úroveň a USA nadále vykazují silný pracovní trh



Indikátory sentimentu mezitím také překvapily růstem. Hodnoty Institute for Supply Management (ISM) pro výrobní sektor mírně poklesly, ale překonaly očekávání. Poptávka jasně zpomaluje s novými objednávkami, které se smršťují druhý měsíc v řadě. To však přichází s menším tlakem na dodavatele, protože dodací lhůty dodavatelů rostly nejpomalejším tempem od doby před pandemií. Dílčí index zásob navíc nadále vykazuje zlepšení. To koresponduje s rostoucími zásobami automobilů, kde zvýšená produkce pomohla zlepšit nabídku na trhu na zhruba 28 dní z únorového minima pouhých 24 dnů.

Index služeb ISM poukázal na široké oživení aktivity v oblasti služeb, což opět dokazuje, že stále existuje spousta zadržované poptávky. Rozdíl mezi dobou dodávek dodavatelů a ostatními faktory indexu se v červenci zmenšil – měsíc po podobném zlepšení ve výrobním sektoru. Zdá se, že to přispělo k poklesu složky placených cen v obou sektorech ekonomiky (graf 3). Značné zpomalení cenových subindexů ISM může být velmi dobře předzvěstí zpomalujícího se tempa širšího růstu cen, které doufejme uvidíme ve zprávě CPI příští týden.

GRAF 3 Cenové tlaky, podle ISM, zpomalují



Přes partikulární pověstné vlaštovky je 40leté maximum růstu cenové hladiny příliš ohromující na to, aby Fed omezil zvyšování sazeb. Silný růst zaměstnanosti prozatím přidává další argument, že ekonomika zůstává na pevných základech, a naznačuje, že FOMC musí zůstat agresivní při zpřísňování sazeb, aby pomohl ochladit inflaci a znovu ukotvit inflační očekávání.



Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top