investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Dánsko zcela přestane používat vakcínu firmy AstraZeneca

14.04.2021

Dánsko se rozhodlo ukončit používání vakcíny proti nemoci covid-19 firmy AstraZeneca...

Dánsko se rozhodlo ukončit používání vakcíny proti nemoci covid-19 firmy AstraZeneca. Podle agentury Reuters to dnes s odvoláním na nejmenované zdroje uvedla dánská televize TV2. Očkování tímto preparátem dánské zdravotnické úřady preventivně pozastavily 11. března poté, co se u několika lidí po podání vakcíny objevily závažné případy krevních sraženin. TV2 dnes uvedla, že nyní je toto rozhodnutí trvalé. Dánský list Politikken napsal, že země rovněž zatím nebude podávat vakcínu od společnosti Johnson & Johnson (J&J).

Podle televize TV2 rozhodnutí vyřadit AstraZeneku z nabídky vakcín v Dánsku pozdrží očkovací kampaň v zemi o několik týdnů. Dánské zdravotnické úřady mají na dnešních 14:00 SELČ naplánovánu tiskovou konferenci, kde podle očekávání zmíněný krok oznámí.


Očkování vakcínou, kterou vyvinula britsko-švédská firma AstraZeneca ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou, Dánsko přerušilo 11. března, původně na 14 dní. Stalo se tak poté, co se objevily zprávy o 60leté Dánce, která týden po očkování zemřela s krevními sraženinami na různých místech v těle. Opatření bylo pak 25. března prodlouženo o další tři týdny.


V uplynulých týdnech pozastavila podávání vakcíny od AstraZeneky řada evropských zemí. Mnohé z těchto států ale obnovily očkování poté, co Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) vakcínu podpořila. Přínos tohoto preparátu podle EMA stále převyšuje možná rizika. Agentura ovšem připustila, že výskyt krevních sraženin může být velmi vzácným vedlejším účinkem očkovací látky firmy AstraZeneca.


Ojedinělé případy výskytu krevních sraženin byly zaznamenány také u lidí naočkovaných vakcínou od firmy Johnson & Johnson ve Spojených státech. Společnost J&J v úterý sdělila, že z tohoto důvodu odkládá distribuci svojí vakcíny v Evropské unii. Dánsko očkování vakcínou pozastaví, dokud neprověří možnou souvislost s krevními sraženinami, napsala agentura Reuters.



 Zdroj: ČTK




"Vývoj vakcín proti koronaviru nahrává především value akciím, kterým se v průběhu koronavirové krize příliš nedařilo. Naopak růstové akcie z technologického sektoru, které z koronavirové krize profitovaly, reagují zdrženlivěji."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top