investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Další velká banka podváděla

20.11.2018

Většinový vlastník Komerční banky Société Générale dostal přes prsty...

Většinový vlastník Komerční banky Société Générale dostal přes prsty. Dle dohody bude muset zaplatit 1,34 miliardy dolarů. Banka totiž porušila sankce USA vůči Kubě a jiným zemím. A to není všechno. Dalších 95 milionů dolarů pošle banka jako urovnání sporu kvůli porušování předpisů proti praní špinavých peněz. Během deseti let (od roku 2003 až do roku 2013) bankou nelegálně protekly transakce ve výši několik miliard dolarů. Dle zveřejněných informací banka při vyšetřování spolupracovala a svých činů lituje. 

Société Générale není jediná. V roce 2012 banka Barclays dostala pokutu téměř 10 miliard korun. Barclays se domlouvala a manipulovala s výší úrokové sazby LIBOR, od které se odvíjí úroky u cenných papírů a úvěrů za stovky bilionů dolarů. Do tehdejší kauzy byly zapleteny také Citigroup, HSBC, Royal Bank of Scotland a UBS. Právě zaměstnanec poslední jmenované stanul v červnu 2013 před britským soudem.


Na historická minima se dnes propadl kurz Deutsche Bank (aktuálně 8,16 euro za akcii), která také v minulosti podváděla. V roce 2017 musela zaplatit 2,4 miliardy korun. Praktiky Deutsche Bank se nechvalně proslavily také ve filmu, kde jejich obchodní praktiky skvěle zfilmovali tvůrci dramatu z roku 2015 The Big Short.


Goldman Sachs, která měla za loňský rok tržby ve výši 32 miliard dolarů, dostala letos v srpnu také pokutu. ČNB ji vyčíslila na 1 milion korun, kterou později snížila na 750 tisíc korun. Finanční skupina údajně neoznámila včas navýšení podílu v Monetě Money Bank.


Chcete obchodovat na kapitálových trzích?

Spojte se s těmi nejlepšími právě teď!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!




"Neustále se zvyšující regulace na finančním trhu nejsou schopny zabránit velkým bankám, aby porušovaly pravidla hry."

Jan Němeček, Senior Equity Trader BHS










Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top