investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Coinbase učinila další krok ke vstupu na burzu

25.02.2021

Největší americká kryptoměnová burza Coinbase Global Inc. učinila další...

Největší americká kryptoměnová burza Coinbase Global Inc. učinila další krok ke vstupu na americkou akciovou burzu Nasdaq. Firma předložila regulačním úřadům dokumenty potřebné pro vstup, ve kterých uvedla, že loni díky prudkému růstu digitální měny bitcoin vykázala zisk. Poskytla tak první detailní pohled na své finance od svého založení v roce 2012, uvedla dnes agentura Reuters.

Ve svém prvním detailním pohledu na své finance společnost uvedla, že její čistý zisk loni činil 322,3 milionu USD (sedm miliard Kč) ve srovnání se ztrátou 30,4 milionu USD o rok dříve. Celkové výnosy stouply na 1,3 miliardy USD z 533,7 milionu USD v roce 2019.


Při posledním získání peněz od investorů v roce 2018 byla Coinbase ohodnocena na více než osm miliard USD. Společnost zatím neuvedla, od kterého data by chtěla vstoupit na burzu, ani nenaznačila, jaká by mohla být cena akcií.


Coinbase se plánuje vyhnout tradiční primární nabídce, kdy firma získává peníze prodejem nových akcií. Místo toho chce vstoupit na burzu prostřednictvím přímého kótování, kdy se nevydají žádné nové akcie, ale stávající akcionáři mohou prodávat své akcie.


Schválení vstupu na burzu americkou Komisí pro cenné papíry a burzy (SEC) bude významným vítězstvím pro zastánce kryptoměn, kteří usilují o jejich mainstreamovou podporu. Mnoha kryptoměnám se kvůli jejich spekulativní povaze a možnému použití pro praní špinavých peněz nedaří získat důvěru hlavních investorů, regulátorů a široké veřejnosti. Připravilo by to také cestu pro burzovní vstupy firem, jejichž podnikání je primárně zaměřeno na obchodování s kryptoměnami.


Zájem o vstup Coinbase na burzu přichází ve chvíli, kdy cena kryptoměny bitcoin v roce 2020 stoupla o více než 300 procent. Tento měsíc pak hodnota bitcoinu stoupla až na rekordních 58.354 USD a jeho tržní kapitalizace nad jeden bilion USD.


Zdroj: ČTK



"Coinbase patří mezi nejznámější kryptoměnové platformy na světě. Má přes 43 milionů uživatelů ve více než 100 zemích."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top