investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Coca-Cole v ČR a na Slovensku klesl druhým rokem zisk

12.10.2022

Negativní vliv na hospodářské výsledky mělo uzavření podniků kvůli epidemii koronaviru...

Firmě Coca-Cola HBC Česko a Slovensko loni meziročně klesl zisk o 47,8 procenta na 21 milionů korun. Zisk firmě klesá druhým rokem, v roce 2019 měla zisk 366 milionů. Negativní vliv na hospodářské výsledky mělo uzavření podniků kvůli epidemii koronaviru. Čistý obrat loni meziročně vzrostl o 2,2 procenta na 6,98 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti umístěné ve sbírce listin.

Firma na českém trhu prodává kromě coca-coly i například džusy, energetické a rostlinné nápoje nebo toniky. Do portfolia společnosti patří i několik značek alkoholu, je například distributorem skotské prémiové whiskey The Mallacan.

"Plány a priority společnosti byly i v průběhu roku 2021 výrazně ovlivněny pandemií covid-19. Podobně jako v předchozím roce musela společnost flexibilně reagovat na zavádění omezujících opatření," uvedl ve zprávě generální ředitel Dan Timotin. Negativní dopad na ekonomické výsledky společnosti podle něj mělo hlavně omezení provozu hotelů, restaurací a dalších provozoven.

Ve výroční zprávě také uvedl, že firma loni dokončila stavbu výrobního závodu v pražských Kyjích, díky kterému soustředila své výrobní a distribuční kapacity v hlavním městě do jednoho místa.

Coca-Cola chce do roku 2040 celosvětově dosáhnout globální uhlíkové neutrality. Ve výroční zprávě uvádí, že podpořila zavedení plošného zálohové systému na PET lahve v ČR a podílí se na kampani, která tento systém podporuje. Uvedla, že také díky obměně vozového parku směrem k ekologicky šetrnějším pohonům hlavně na zemní plyn se snížily emise při provozu firemních vozů v ČR a na Slovensku o 20 procent oproti roku 2020.

Coca-Cola působí na českém trhu od roku 1991, na Slovensku od roku 1993. Společná operační jednotka, která vznikla před 11 lety, patří do skupiny Coca-Cola Hellenic operující v 29 zemích Evropy, Asie a Afriky.

V ČR má výrobní závody v Praze a Teplicích nad Metují. Loni zaměstnávala 896 lidí, z toho pět na vedoucích pozicích.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top