investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

ČNB zkrotila inflaci. Situace se zlepší

13.02.2018

České národní bance se prostřednictvím zvyšování úrokových sazeb podařilo nasměrovat inflaci zpět k inflačnímu cíli...

„České národní bance se prostřednictvím zvyšování úrokových sazeb podařilo nasměrovat inflaci zpět k inflačnímu cíli. Po celý rok 2018 lze očekávat, že se inflace bude pohybovat ve svém tolerančním pásmu,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.


„Nižší míra inflace by mohla uvolnit napětí na pracovním trhu. Rostoucí úrokové sazby by zas mohly zmírnit přehřívání realitního trhu. Česká národní banka tak svými opatřeními účinně řeší nejpalčivější problémy tuzemské ekonomiky,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.


Meziroční míra inflace v lednu zpomalila na 2,2 % a začíná se blížit inflačnímu cíli ve výši 2,0 %. Jasně se tak ukazuje, že zvyšování úrokových sazeb Českou národní bankou je účinným nástrojem na krocení inflace. Díky rostoucím úrokovým sazbám by se navíc mohlo zastavit přehřívání realitního trhu, protože hypotéky budou hůře dostupné. V případě, že v české ekonomice zafunguje takzvaná Phillipsova křivka, která vyjadřuje vztah mezi inflací a nezaměstnaností, mohlo by se zmírnit napětí na pracovním trhu.


Česká ekonomika je dlouhodobě nízkoinflační. Toto nastavení vyhovuje držitelům finančních prostředků, kterým se úspory znehodnocují jen mírně. Vysoká cenová stabilita naopak nevyhovuje dlužníkům, kterým nízká inflace příliš nesnižuje reálnou hodnotu úvěrů. Vzhledem k relativně nízkému zadlužení veřejných rozpočtů lze nízkou hladinu inflace považovat za vyhovující pro Českou republiku. Nízká inflace slouží jako stabilizační nástroj tuzemského hospodářství a napomáhá skvělé kondici české ekonomiky.   

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top