investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

ČNB šokovala extrémním růstem úrokových sazeb

04.11.2021

Bankovní rada České národní banky dnes šokovala svým rozhodnutím o růstu úrokových sazeb...

Bankovní rada České národní banky dnes šokovala svým rozhodnutím o růstu úrokových sazeb. To výrazně předčilo očekávání všech analytiků. Základní úroková sazba stoupla o 125 bazických bodů na 2,75 procenta. To lze interpretovat jako vyhlášení války proti inflaci, která likviduje kupní sílu rekordně vysokých úspor českých domácností.

Vyšší úrokové sazby by měly vést k posílení kurzu koruny, což zlevní import a tím zmírní i dováženou inflaci ze zahraničí. Zároveň se však zhorší podmínky pro poskytování úvěrů. Výrazně horší situaci mohou očekávat lidé, kteří se chystají refinancovat své hypotéky. Zároveň se prodraží financování státního dluhu.

 

Podcast - BHS Insights

04.11.2021 - ČNB šokovala extrémním růstem úrokových sazeb

Délka: 00:00:00


00:00:00


Česká republika má expanzivní rozpočtovou politiku, v rámci které jsou vytvářeny rekordní schodky státních rozpočtů. To v kombinaci s expanzivní měnovou politikou vedlo k výraznému růstu cen. Nyní došlo k normalizaci měnové politiky, což bude tlumit inflaci v příštím roce. Zároveň však bude zbržděn i ekonomický růst.

 

Vzhledem k výrazně rozdílnému nastavení úrokových sazeb v České republice a v eurozóně lze očekávat, že do naší ekonomiky bude proudit spekulativní kapitál. Vyšší úrokové sazby mohou mít negativní dopad na realizaci investic. Ochlazení lze očekávat hlavně na realitním trhu.


Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Ani astronomické zvyšování úrokových sazeb nedokáže odvrátit zdražování, které nás do konce letošního roku čeká. Dává nám však naději, že se růst cen zbrzdí v příštím roce.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top