investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ceny potravin v České republice klesají tři měsíce v řadě

17.04.2024
cenaekonomikavýrobačesko

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

17.04.2024
evropapenízeusačesko

Microsoft investuje do AI firmy G42

16.04.2024
AIakviziceinvesticemicrosofttechnologie

ČNB pokračuje ve válce proti inflaci

22.12.2021

Bankovní rada České národní banky dnes zvýšila úrokové sazby více než odhadovali analytici...

Bankovní rada České národní banky dnes zvýšila úrokové sazby více než odhadovali analytici. Základní úroková sazba stoupla o 1 procentní bod na 3,75 procenta. To lze interpretovat jako pokračování ve válce proti inflaci, která likviduje kupní sílu rekordně vysokých úspor českých domácností.

Růst úrokových sazeb změnil naši expanzivní měnovou politiku na restriktivní. Nadále však budou vytvářeny vysoké schodky v rozpočtové politice, které budou částečně mařit snahu zkrotit inflaci. Vyšší úroky budou kromě inflace brzdit i ekonomický růst, což povede k pomalejšímu zotavení našeho hospodářství po pandemii.

 

Růst úroků zhorší podmínky pro poskytování úvěrů. Do problémů se mohou dostat lidé, kteří se chystají refinancovat své hypotéky. Vlivem vyšších úrokových sazeb se jim zvýší měsíční splátky. Rovněž se prodraží financování státního dluhu, který v koronavirové době výrazně narostl.


Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Po dnešním zvýšení úrokových sazeb bychom se v příštím roce měli dočkat postupného snižování inflace. Spolu s inflací však bude brzděn i ekonomický růst.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top