investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

ČNB nezměnila úrokové sazby

29.03.2019

Bankovní rada České národní banky ponechala úrokové sazby na současných úrovních...

Bankovní rada České národní banky ponechala úrokové sazby na současných úrovních. Základní úroková sazba bude nadále činit 1,75 procenta. Diskontní sazba, která představuje dolní mez pro pohyb krátkodobých úrokových sazeb na peněžním trhu, bude nadále činit 0,75 procenta. Rovněž lombardní sazba, za kterou si půjčují obchodní banky u centrální banky proti zástavě cenných papírů, zůstane na úrovni 2,75 procenta.

V roce 2018 jsme mohli nejen v České republice pozorovat rychlý růst úrokových sazeb. Situace se však změnila a narůstající ekonomická nejistota nutí centrální banky k větší rozvážnosti. Lze proto očekávat, že v letošním roce se úrokové sazby budou měnit jen mírně. Důvodem pro zvyšování úrokových sazeb v České republice by mohla být rostoucí cenová hladina, která reaguje na prudký růst mezd.

 

Růst úrokových sazeb je nepříjemný pro dlužníky. Naopak věřitelé ho vítají, protože jim umožňuje lépe zhodnocovat finanční prostředky. Na růstu úrokových sazeb zpravidla vydělávají banky. Ty koneckonců v roce 2018 realizovaly historicky nejvyšší čistý zisk v souhrnné výši 82,1 miliardy korun. Naopak stát jako jeden z největších dlužníků na růstu úrokových sazeb prodělává, protože si musí půjčovat za méně výhodných podmínek.

 

Chcete investovat do dluhopisů?

Zeptejte se nás na aktuální možnosti!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!





"Vyšší úrokové sazby vedou k omezení investic firem a spotřeby domácností. To by zbrzdilo ekonomický růst, který není v nejlepší kondici. Rozhodnutí o ponechání úrokových sazeb na současných úrovních je proto odpovědný krok vůči českému hospodářství."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top