investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Citigroup i Bank of America díky uvolnění rezerv prudce zvýšily zisk

15.07.2021

Americké banky Citigroup a Bank of America ve druhém čtvrtletí prudce zvýšily zisk...

Americké banky Citigroup a Bank of America ve druhém čtvrtletí prudce zvýšily zisk. Oživení ekonomiky jim totiž umožnilo uvolnit rezervy na ztrátové úvěry vytvořené v době vrcholu pandemie, což jim vykompenzovalo slabší výnosy. Čistý zisk Bank of America vzrostl o 173 procent na 8,96 miliardy USD (194,6 miliardy Kč), zatímco Citigroup zvýšila zisk téměř šestinásobně na 6,19 miliardy USD (134,5 miliardy Kč). Banky to dnes uvedly ve svých výsledkových zprávách.

Bank of America je druhou největší bankou v USA podle objemu aktiv. Zisk na akcii činil 1,03 dolaru, a překonal tak odhady analytiků v anketě společnosti Refinitiv, kteří čekali zisk 77 centů na akcii. Celkové výnosy, očištěné o náklady na úroky, ale o čtyři procenta klesly a dosáhly 21,5 miliardy USD. Banka uvolnila ve čtvrtletí z rezerv 2,2 miliardy USD díky zlepšení hospodářského výhledu. Uvolněná částka je však nižší než 2,7 miliardy USD, o které banka naopak v předchozím čtvrtletí rezervy zvýšila.


Zisk Citigroup na akcii činil 2,85 dolaru, zatímco analytici počítali se ziskem 1,96 dolaru na akcii. Výnosy klesly o 12 procent, z toho výnosy z obchodování s cennými papíry s pevným výnosem se propadly o 43 procent. Citigroup uvolnila z rezerv 2,4 miliardy USD, před rokem rezervy na ztrátové úvěry zvýšila o 5,9 miliardy USD.


Americká centrální banka (Fed) loni snížila základní úrok až k nule, aby umožnila rychlejší oživení z recese způsobené pandemií. Velmi nízké úroky však snižují příjmy finančních společností, které vydělávají na rozdílu mezi tím, co získají jako úroky z úvěrů a co vyplatí jako úroky z vkladů. Silný růst zaměstnanosti a postup v očkování proti covidu-19 ale podpořily oživení širší ekonomiky. Očekává se ale, že největší banky na Wall Street budou nepříznivý vliv nízkých úrokových sazeb stále pociťovat. Banka JPMorgan Chase & Co v úterý varovala, že příznivé vyhlídky pro americkou ekonomiku v krátkodobém horizontu nepřinesou bankám výrazné výnosy, a to kvůli nízkým úrokovým sazbám, slabé poptávce po úvěrech a slabšímu obchodování, uvedla agentura Reuters.


Zdroj: ČTK




"Centrální banky v rámci boje proti negativním důsledkům pandemie koronaviru prudce snížily úrokové sazby v zemích po celém světě. To mělo negativní dopad na komerční banky, kterým se tímto krokem snížily úrokové výnosy."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top