investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy

23.04.2024
akciebankamonetatržbyčesko

Čistý zisk automobilky GM v prvním čtvrtletí vzrostl o 24,4 procenta

23.04.2024
akcieautotržbyusa

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 skončil v pátek pod úrovní 5 000 bodů

22.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Čistý zisk banky Moneta v 1. čtvrtletí klesl o 5,8 procenta

27.04.2023

Loni zisk i výnosy Moneta Money Bank v prvním čtvrtletí naopak výrazně rostly...

Čistý zisk Moneta Money Bank letos v prvním čtvrtletí klesl meziročně o 5,8 procenta na 1,2 miliardy koruny. Podobně se snížily provozní výnosy banky, a to o rovných šest procent na 2,8 miliardy. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila banka. Loni zisk i výnosy Moneta Money Bank v prvním čtvrtletí naopak výrazně rostly, podobně jako dalším bankám. Čistý zisk Monety tehdy dokonce stoupl na více než dvojnásobek.

Nynější pokles zisku je podle banky způsoben nižšími výnosy z úroků. Čistý úrokový výnos Moneta Money Bank se oproti loňsku snížil o 16,2 procenta zhruba na dvě miliardy korun, zatímco čistý výnos z poplatků a provizí naopak vzrostl o 19,4 procenta na 616 milionů.

Výnosy z úroků poklesly podle banky kvůli tomu, že Moneta musela nabízet vklady s konkurenceschopnou úrokovou sazbou. Ke zvýšení výnosu z poplatků a provizí přispěl hlavně růst prodejů produktů třetích stran, uvedla Moneta. Například výnosy související s prodejem pojištění činily 282 milionů korun a výnosy z prodeje investičních fondů 72 milionů.

Výsledky Monety skončily nad odhady analytika Cyrrusu Tomáše Pfeilera. Moneta podle něj pocítila zastavení cyklu zvedání sazeb a čisté úrokové výnosy klesly kvůli zdražení financování. Za pozitivní zprávu považuje stabilní výhled úrokových marží, což by se mělo propsat do opětovného růstu čistých úrokových výnosů v dalších čtvrtletích. Akcie Monety na pražské burze před 10:00 rostly o 0,6 procenta na 85,50 koruny.

Provozní náklady za první čtvrtletí, které dosáhly 1,5 miliardy korun, byly podle banky stabilní navzdory inflaci a zvýšení povinných příspěvků do regulatorních fondů. Příspěvky stouply bance meziročně o 22 procent na 267 milionů kvůli nárůstu klientských vkladů. Výše klientských vkladů Monety dosáhla ke konci prvního čtvrtletí 349,9 miliardy, což je podle banky nejvíce za dobu její existence. Retailové vklady vzrostly o 19,6 procenta na 267,9 miliardy a komerční vklady o 17 procent na 82 miliard.

Počet klientů skupiny Moneta se meziročně zvýšil o 4,6 procenta na 1,5 milionu. Přesto Moneta oproti loňsku výrazně snížila počet zaměstnanců, a to o 12,8 procenta na 2553.

Úvěrové portfolio skupiny Moneta meziročně stouplo o 3,4 procenta na 267,3 miliardy korun. Objem hypotečních úvěrů vzrostl o 5,6 procenta na 132,3 miliardy. Zůstatek spotřebitelských úvěrů byl podle banky stabilní a činil 48,1 miliardy a portfolio úvěrů na koupi aut se zvýšilo o 7,6 procenta na 2,6 miliardy. Portfolio úvěrů pro živnostníky a malé firmy se meziročně zvýšilo o 18,5 procenta na 12,6 miliardy a komerční úvěry na nákup automobilů vzrostly o 11,5 procenta na 7,1 miliardy. Banka ale uvádí, že je kvůli současné ekonomické nejistotě obezřetnější v poskytování úvěrů, takže klesá objem nových půjček. Například objem nově načerpaných hypotečních úvěrů meziročně poklesl o 61 procent.

Moneta Money Bank v úterý oznámila, že vyplatí akcionářům na dividendách 4,1 miliardy korun z loňského čistého zisku 4,7 miliardy korun. Dividenda bude činit osm korun na akcii. Zbylé peníze převede banka na účet nerozděleného zisku z předchozích let.

Největším akcionářem Monety je finanční skupina PPF. Usilovala o spojení Monety se svou skupinou Air Bank. Plán ale loni na jaře padl.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top