investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Čínský rival Tesly, automobilka Xpeng, chce půlku svých aut prodávat v zahraničí

25.11.2021

Čínský výrobce elektromobilů Xpeng, konkurent americké Tesly, se chce stát světovou automobilkou a v zahraničí hodlá...

Čínský výrobce elektromobilů Xpeng, konkurent americké Tesly, se chce stát světovou automobilkou a v zahraničí hodlá prodávat polovinu svých vozů. V rozhovoru se zpravodajským serverem CNBC to dnes řekl předseda správní rady podniku Ku Chung-ti. Plán podniku nijak blíže časově neurčil.

"Jako společnost, která se zaměřuje na globální příležitosti, chceme být dlouhodobě vyrovnaní, pokud jde o podíl v dodávkách - polovina v Číně, polovina mimo Čínu," uvedl Ku.


Americká společnost Tesla pro srovnání ve třetím čtvrtletí uvedla, že její domácí trh se na celkových prodejích podílel ze 46,6 procenta. Prodeje v Číně ve stejném období činily 22,6 procenta z těch celkových.


Automobilka Xpeng hodlá letos a příští rok investovat do mezinárodních trhů a příští rok chce vstoupit do Švédska, Dánska a Nizozemska. V prosinci 2020 začala společnost dodávat automobily do Norska.


Na tuto severskou zemi, kde vládní pobídky podpořily místní poptávku po elektromobilech, se při své počáteční zahraniční expanzi zaměřili i ostatní čínští výrobci vozů s elektrickým pohonem. Čínský start-up Nio otevřel v Oslu vlajkovou prodejnu a od září zde nabízí své vozy. Do Norska začala v létě dodávat svá auta i společnost BYD, kterou podporuje americký investor Warren Buffett.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Burzovní hodnota společnosti Tesla je v současné době vyšší než součet hodnot společností Volkswagen, BMW, Daimler, General Motors a Ford.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top