investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Čínský internetový prodejce Alibaba je zpět v zisku, tržby ale zůstaly za odhady

04.08.2021

Největší čínský internetový prodejce Alibaba Group Holding se v první čtvrtletí svého finančního roku vymanil...

Největší čínský internetový prodejce Alibaba Group Holding se v první čtvrtletí svého finančního roku vymanil z první ztráty po devíti letech v předchozím kvartálu a vykázal zisk 45,14 miliardy jüanů (téměř 150 miliard Kč). Tržby se meziročně zvýšily o 34 procent na 205,74, miliardy jüanů, ale zaostaly za odhady. Firma, která čelí rostoucí konkurenci od společností JD.com a Pinduoduo, to uvedla ve svém dnešním sdělení.

Hospodářské výsledky Alibaby za období od dubna do června odrážejí situaci jejího amerického rivala Amazon, poznamenala agentura Reuters. Oba podniky totiž doplatily na uvolňování protipandemických opatření, které přesunulo zájem nakupujících z internetu do kamenných poboček.


Tržby Alibaby z prodeje na síti stouply o 35 procent na 180,24 miliardy jüanů. Analytici odhadovali příjmy z této části podnikání na 184,23 miliardy a celkové tržby na 209,39 miliardy jüanů. Zisk ve stejném období loni dosáhl 47,59 miliardy jüanů.


Alibaba dostala na jaře pokutu 18 miliard jüanů (zhruba 60 miliard Kč) za zneužívání dominantního postavení na trhu a porušování antimonopolních pravidel. Alibaba a její finanční dceřiná společnost Ant Group jsou v hledáčku pekingských úřadů od konce loňského roku, kdy zakladatel Alibaby Jack Ma ostře kritizoval čínský regulační systém.


Alibaba v květnu předpověděla růst tržeb za 12 měsíců do konce března alespoň o 30 procent. To by bylo zpomalení ve srovnání s předchozím finančním rokem, kdy růst činil 41 procent. Podle zprávy analytické společnosti eMarketer z 30. července to naznačuje, že podíl Alibaby na čínském internetovém prodeji by se v tomto roce poprvé propadl pod 50 procent.


Zdroj: ČTK




"Alibaba je největší maloobchodní společnost na světě a figuruje na seznamu největších internetových společností. V roce 2020 byla vyhodnocena jako pátá největší společnost s umělou inteligencí. V neposlední řadě je jednou z největších investičních společností na světě."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top