investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Čínský antimonopolní úřad schválil firmě SK Hynix převzetí části aktivit Intelu

23.12.2021

Čínský antimonopolní úřad schválil jihokorejské firmě SK Hynix převzetí NAND aktivit amerického Intelu...

Čínský antimonopolní úřad schválil jihokorejské firmě SK Hynix převzetí NAND aktivit amerického Intelu. Uvolnil tak cestu ke vzniku druhého největšího výrobce čipů na světě po společnosti Samsung Electronics. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Transakce podléhá schválení regulačních orgánů z osmi zemí.

Americký gigant Intel se loni v říjnu dohodl na prodeji svého podnikání v oblasti paměťových čipů NAND firmě SK Hynix za devět miliard dolarů (201 miliard Kč). Transakce je největší akvizicí v historii SK Hynix. Korejská firma se snaží zvýšit kapacitu výroby těchto čipů, které se používají k ukládání dat v chytrých telefonech a na serverech datových center.


"Spekulovalo se, že pro SK Hynix bude obtížné získat v Číně souhlas s tímto obchodem, nebo že by se jakékoli schválení mohlo výrazně zpozdit vzhledem ke složitosti situaci... uprostřed napětí mezi Spojenými státy a Čínou v polovodičovém sektoru," uvedl SK Hynix. Dodal, že ke schválení dopomohl fakt, že dohoda je výhodná pro všechny tři země.


Čínský úřad schválení podmínil tím, že SK Hynix by neměl nutit čínské zákazníky, aby nakupovali výhradně jeho výrobky nebo výrobky od společností, které SK Hynix ovládá. Firma by ani neměla se svými hlavními konkurenty v Číně uzavírat smlouvy, které vylučují nebo omezují hospodářskou soutěž. Součástí transakce je i továrna Intelu na výrobu čipů NAND v čínském městě Ta-lien.


Dohoda podle analytiků pomůže SK Hynixu zmenšit odstup za lídrem na trhu s čipy, firmou Samsung Electronics. Akcie SK Hynix uzavřely dnešní obchodování se ziskem dvou procent, výrazně nad jihokorejským akciovým indexem KOSPI, který zpevnil o 0,3 procenta.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Nedostatek čipů trápí mnoho firem po celém světě. Pro investory to může být zajímavá příležitost. Mohou se například zaměřit na akcie výrobců čipů.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top