investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Čínské firmě Tencent vzrostl za čtvrtletí čistý zisk o 29 procent

19.08.2021

Čínské internetové společnosti Tencent Holdings stoupl ve druhém čtvrtletí zisk o 29 procent na...

Čínské internetové společnosti Tencent Holdings stoupl ve druhém čtvrtletí zisk o 29 procent na 42,6 miliardy jüanů (142,9 miliardy Kč). Měla pomalejší tempo růstu než loni a v letošním prvním čtvrtletí, kdy pandemie covidu-19 vedla k prudkému zvýšení počtu uživatelů videoher této firmy v Číně i v zahraničí. Investoři s obavami sledují postup čínských regulačních úřadů proti technologickým firmám.

Hospodářské výsledky za druhý kvartál i tak předčily očekávání 13 analytiků dotazovaných společností Refinitiv, kteří v průměru prognózovali čistý zisk 34,4 miliardy jüanů. Tržby společnosti stouply o pětinu na 138,3 miliardy jüanů. Tržby generované hrami pro chytré telefony vzrostly o 13 procent.


Investoři se obávají, že se Tencent bude nadále potýkat s regulačními zásahy čínských úřadů. Jejich opatření jsou zaměřená na několik odvětví, nejvíce si všímají technologických firem. Peking upevňuje svůj vliv nad internetovými platformami.


Odkazuje přitom na riziko zneužívání tržní síly k potlačování konkurence, zneužívání informací o spotřebitelích a porušování práv spotřebitelů. V posledních měsících udělil vysoké pokuty některým společnostem včetně Tencentu a a internetového prodejce Alibaba.


Tencentu úřady zamezily uzavírat exkluzivní licenční smlouvy. Regulátor se též rozhodl zablokovat plány Tencentu na sloučení stránek pro streamování videoher Huya a DouYou kvůli obavám z monopolního postavení na trhu.


Akcie této největší herní společnosti na světě z hlediska tržeb dále klesly vlivem článku ve státních médiích, který online hry označil za "opium duše" a vyjádřil obavy z jejich dopadu na děti. Propad akcií způsobil, že Tencent na začátku týdne dočasně ztratil korunu největší asijské společnosti podle tržní hodnoty ve prospěch tchajwanského výrobce čipů TSMC. Akcie Tencentu od 3. srpna, kdy byl článek zveřejněn, odepsaly přibližně osm procent. Společnost od té doby oznámila nová opatření, jejichž cílem je omezit čas i peníze, které děti vynakládají na hraní her.


Zdroj: ČTK




"V červenci 2021 čínský antimonopolní úřad zablokoval plán společnosti Tencent na sloučení dvou klíčových služeb pro streamování videoher. Jedná se o další ze série politických zásahů do byznysu společnosti."V červenci 2021 čínský antimonopolní úřad zablokoval plán společnosti Tencent na sloučení dvou klíčových služeb pro streamování videoher. Jedná se o další ze série politických zásahů do byznysu společnosti.

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top