investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Čínské akcie oslabily nejvíce za osm týdnů

15.07.2022

Náladu na trhu pokazily údaje o prudkém poklesu hrubého domácího produktu...

Čínské akcie dnes oslabily nejvíce za téměř osm týdnů. Náladu na trhu pokazily údaje o prudkém poklesu hrubého domácího produktu (HDP) Číny ve druhém čtvrtletí, i když data ukázala i překvapivý nárůst maloobchodního prodeje. Nedařilo se hlavně finančním firmám a developerským společnostem.

Index CSI 300, který zahrnuje největší firmy na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, ztratil 1,70 procenta a uzavřel na 4248,53 bodu, a oslabil tak nejvíce od 22. dubna. Index Hang Seng, který je hlavním cenovým indikátorem na burze v Hongkongu, odepsal 2,19 procenta na 20.297,72 bodu. To je nejvíce od března 2020, kdy ztratil 6,6 procenta.

Rostoucí počet lidí, kteří nakoupili domy, hrozí zastavením splácení hypoték, dokud developeři neobnoví výstavbu předprodaných domů. Podle analytiků hrozí, že protest zastaví rodící se oživení v čínském realitním sektoru, který prahne po kapitálu, a ohrozí banky.

Na pevninských trzích se akcie realitních developerů propadly o pět procent a banky ztratily 2,4 procenta. Akcie developerských firem na burze v Hongkongu propadly o pět procent na desetileté minimum. Přes dvě procenta odepsaly makléřské společnosti, zdravotnictví, infrastruktura a doprava.

Čínský HDP ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostl o 0,4 procenta, což bylo výrazně méně, než se čekalo. Rozsáhlé uzávěry s cílem omezit rekordní výskyt nemoci covid-19 zasáhly průmyslovou činnost a snížily spotřebitelské výdaje.

Data statistiků ale také ukázala, že maloobchodní tržby v červnu po uvolnění uzávěr vzrostly o 3,1 procenta. Analytici po květnovém poklesu o 6,7 procenta očekávali stagnaci tržeb.


Zdroj: ČTK

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Čína má více než 1,4 miliardy obyvatel. Je tak nejlidnatější zemí světa. Z hlediska velikosti území je třetí největší zemí na světě po Rusku a Kanadě.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top