investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Čínské akcie jsou nejvýše za 13 let, v Koreji se dotkly rekordu

06.01.2021

Čínské akcie dnes pokračovaly v růstu a jejich hlavní index je nejvýše za 13 let...

Čínské akcie dnes pokračovaly v růstu a jejich hlavní index je nejvýše za 13 let. Investoři doufají, že s novým americkým prezidentem se také normalizují vztahy mezi Čínou a Spojenými státy. Vzhůru zamířily akcie i v Jižní Koreji, kde se hlavní index dotkl rekordu. Akcie v Japonsku mírně oslabily.

Hlavní index čínských akcií CSI 300, který zahrnuje největší firmy na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, si připsal 0,92 procenta a uzavřel na hodnotě 5417,67 bodu. Je tak nejvýše od roku 2008. K jeho růstu přispěla zpráva, že akciová burza v New Yorku překvapivě odstoupila od rozhodnutí vyřadit z obchodování akcie tří největších čínských telekomunikačních firem.


Hlavní index korejské burzy KOSPI dnes poprvé vystoupal nad 3000 bodů. Posléze ale zisky smazal a obchodování ukončil poklesem o 0,75 procent na 2968,21 bodu. Předchozích sedm seancí index vykazoval růst a v posledních šesti vždy posouval rekord.


Investoři nyní očekávají oživení exportu. Akcie spojené se zbožím pro spotřebitele a cestovním ruchem, na které obzvlášť silně dopadla pandemie covidu-19, v předchozích seancích na burze v Soulu doháněly biotechnologické firmy a výrobce čipů. Tyto firmy loni podaly na akciovém trhu mimořádný výkon.


Z dalších významných asijských burz dnes oslabily také akcie v Japonsku. Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 odepsal 0,38 procenta na 27.055,94 bodu. Investoři podle agentury Reuters vybírali zisky, prodávali mimo jiné akcie společnosti Fast Retailing.


Zdroj: ČTK



"Ceny akcií neodráží současný stav věcí, ale vyhlíží budoucí vývoj. Po vzniku celé řady vakcín proti koronaviru mnozí investoři uvěřili, že je jen otázkou času, kdy se s pandemií vypořádáme. Chtějí proto mít nakoupené akcie, které v éře obnovy ekonomiky po koronaviru zřejmě budou dál narůstat na ceně."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top