investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

18.03.2024
AIappletechnologie

Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku

18.03.2024
akcieburzainvesticeipo

Ranní zpravodaj: Americké akcie ve čtvrtek klesly po zveřejnění dalšího údaje o inflaci

15.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

McDonald's v mnoha zemích světa zasáhl výpadek počítačového systému

15.03.2024
mcdonaldssvět

Čínská společnost Alibaba reorganizuje elektronické obchodování

06.12.2021

Čínský internetový prodejce Alibaba reorganizuje své mezinárodní a domácí aktivity zaměřené na e-commerce...

Čínský internetový prodejce Alibaba reorganizuje své mezinárodní a domácí aktivity zaměřené na e-commerce, tedy elektronické obchodování, a mění i finančního ředitele. Změny přicházejí v době, kdy se čínský gigant potýká se silnou konkurencí, zpomalením ekonomiky a zásahy regulátorů, uvedla dnes agentura Reuters.

Alibaba vytvoří dvě nové divize. Jedna se zaměří na mezinárodní digitální obchod a druhá na digitální obchod v Číně. Podle společnosti je cílem snaha o větší flexibilitu a urychlení růstu.


Mezinárodní divize bude zahrnovat stránky AliExpress zaměřené na prodej zboží drobným zákazníkům v Evropě a Jižní Americe, podnik v jihovýchodní Asii Lazada a stránky Alibaba.com, které jsou více zaměřené na prodej firemním klientům v zahraničí. Změna je považována za součást cíle Alibaby učinit z globalizace důležitou oblast, na kterou se chce zaměřit vedle cloudových služeb a prodeje domácím spotřebitelům.


Čínská divize digitálního obchodu bude zahrnovat dva hlavní trhy firmy. Jedním je Tmall pro zavedené značky, druhým Taobao, která nabízí služby všem zájemcům o prodej.


Firma také oznámila, že od dubna se novým finančním ředitelem stane Toby Xu. Ten nastoupil do Alibaby před třemi lety, kam přešel z poradenské společnosti PwC.


Alibaba v listopadu snížila odhad ročního růstu tržeb, který má být nyní nejpomalejší od jejího vstupu na burzu v roce 2014. Firmu zasáhl slabší růst ekonomiky a tvrdá konkurence. Letos také zaznamenala nejpomalejší růst tržeb při své hlavní nákupní události, kterou je den nezadaných (Singles Day).


Čínští regulátoři také zasáhli proti technologickým a dalším sektorům, zejména v souvislosti s antimonopolním chováním. V dubnu dostala Alibaba rekordní pokutu 18 miliard jüanů (63,4 miliardy Kč) za zneužívání dominantního postavení na trhu.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Alibaba je největší maloobchodní společnost na světě a figuruje na seznamu největších internetových společností. V roce 2020 byla vyhodnocena jako pátá největší společnost s umělou inteligencí. V neposlední řadě je jednou z největších investičních společností na světě.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top