investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Čínská realitní společnost Evergrande neuhradí splátku dluhu

15.09.2021

Problémy velké čínské realitní společnosti Evergrande se prohlubují. Čínské úřady oznámily bankám...

Problémy velké čínské realitní společnosti Evergrande se prohlubují. Čínské úřady oznámily bankám, aby neočekávaly, že firma příští týden uhradí předepsanou splátku dluhu. S odkazem na informované zdroje to dnes uvedla agentura Bloomberg. Znamená to, že v Číně se zřejmě schyluje k jednomu z největších podnikových bankrotů v novodobé historii.

Na vývoj už zareagovala ratingová agentura S&P Global Ratings, která snížila hlavní úvěrový rating firmy a jejich součástí na stupeň CC. Podle analytiků S&P je zřejmé, že firmě došla finanční likvidita. Postup S&P Global naznačuje, že scénář úpadku firmy je prakticky jistý, upozorňuje agentura Reuters.


"Přístup k likviditě a financování se společnosti China Evergrande Group výrazně zužuje, jak ukázal oznámený prudký propad v tržbách, pokles hotovosti a pokračující využívání fyzických prostředků k vyrovnání závazků," uvedla ratingová agentura.


Čínské ministerstvo bydlení a rozvoje venkova tento týden svolalo poradu s bankami, na které jim sdělilo, že Evergrande neuhradí splátku dluhu plánovanou na 20. září. Firma ale s bankami nadále jedná o možnosti odkladu splátek či refinancování některých úvěrů, sdělily zdroje. Ty chtějí zůstat v anonymitě, protože jednání mají soukromou povahu.


Neschopnost splácet úvěry bankám je zatím nejzřetelnější známkou finančních problémů firmy, která je v současné době nejzadluženějším developerem na světě. Závazky Evergrande nyní přesahují 300 miliard dolarů (6,4 bilionu Kč). Pro srovnání - to je více než trojnásobek rozpočtu České republiky.


Čínské úřady už se chystají na restrukturalizaci podniku. Povolaly k tomu účetní a právní experty, aby finanční situaci realitní skupiny vyhodnotili. Politické špičky v Pekingu k tomu zatím jen mlčí, a není tedy jasné, zda dopustí, aby věřitelé společnosti Evergrande utrpěli významné ztráty. Ceny firemních dluhopisů ale naznačují, že investoři moc velké šance na záchranu nepředpokládají.


Zdroj: ČTK




"Od začátku roku oslabily akcie společností Evergrande o 80,13 procenta a nadále jsou pod prodejním tlakem. Investoři se obávají, že předlužený realitní gigant může poškodit čínský finanční systém."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top