investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Čínská ekonomika zažila nejhorší chvíle od smrti Mao Ce-tunga

17.04.2020

Hrubý domácí produkt Čínské lidové republiky se v prvním čtvrtletí...

Hrubý domácí produkt Čínské lidové republiky se v prvním čtvrtletí letošního roku propadl v meziročním vyjádření o 6,8 procenta. Jednalo se o první pokles čínské ekonomiky od roku 1992, kdy byla poprvé zveřejněna oficiální čtvrtletní data. Ještě ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku čínská ekonomika meziročně vzrostla o 6,0 procenta.

Druhá největší ekonomika na světě čelí vážným hospodářským problémům. Pandemie koronaviru výrazně snížila poptávku v globální ekonomice. Čína proto nemá odbyt pro své výrobky na světových trzích. V důsledku tohoto vývoje Číňané přichází o práci a snižují svou osobní spotřebu. To vede k poklesu domácí poptávky, což prohlubuje negativní ekonomickou spirálu.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Čínská vláda na situaci reaguje výraznými daňovými úlevami a dalšími stimulačními opatřeními. Díky tomu by mohlo dojít ke zlepšení situace v dalších čtvrtletích letošního roku. To ve svém vyjádření potvrdil mluvčí statistického úřadu Mao Shengyong, který očekává, že ekonomická výkonnost Číny ve druhém čtvrtletí bude mnohem lepší než v prvním čtvrtletí. 

 

Čínská ekonomika za celý loňský rok vzrostla o 6,1 procenta, což bylo nejpomalejší tempo růstu od roku 1990. Tehdy čínská ekonomika vzrostla o 3,9 procenta. Na počátku devadesátých let minulého století byla Čína trestána mezinárodními sankcemi za potlačení protestů na náměstí Nebeského klidu v Pekingu, což vedlo k ekonomickému zpomalení země.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Čína podle dostupných dat zažila největší propad hospodářství od období vlády Mao Ce-tunga, jehož ekonomické reformy vedly k smrti desítek milionů lidí."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top