investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Tržby Tesly poprvé za čtyři roky klesly

24.04.2024
EVakcieautoteslatržby

Výsledky Boeingu překonaly očekávání

24.04.2024
akcieboeingtržbyusa

Čína nařídila donáškovým službám, aby lépe chránily práva zaměstnanců

10.09.2021

Čína nařídila donáškovým službám, aby lépe chránily práva zaměstnanců. Lidé z čínských ministerstev...

Čína nařídila donáškovým službám, aby lépe chránily práva zaměstnanců. Lidé z čínských ministerstev se setkali se zástupci firem deseti firem včetně Meituan, Didi Global, Ele.me, která patří skupině Alibaba a Tencent Holdings. Informovala o tom agentura Reuters. Společnosti, které nabízejí donáškové služby, musejí lépe rozdělovat příjmy mezi zaměstnance a zajistit jim dostatečný čas na odpočinek, uvedlo čínské ministerstvo pro lidské zdroje a sociální ochranu.

Čína v posledních měsících začala výrazněji regulovat ekonomiku a soustřeďuje se i na práva zaměstnanců. Koncem srpna označil čínský nejvyšší soud za nezákonnou práci přesčas označovanou jako 996, tedy od devíti ráno do devíti večer šest dní v týdnu. Tato kontroverzní zvyklost je v Číně běžnou praxí zejména v technologických firmách.


Po nedávných regulačních zásazích Pekingu v technologickém sektoru a dalších odvětvích ztratily čínské podniky obchodované na světových burzách kvůli obavám investorů, že vměšování vlády do podnikání bude pokračovat, přibližně jeden bilion dolarů (21,4 bilionu Kč) tržní hodnoty. Regulace se rychle rozšířila z antimonopolních opatření a z oblasti internetového obchodu do sektoru doučování, oblasti zabezpečení dat a internetového obsahu.


Minulý týden čínská vláda intervenovala i do oblasti kvetoucího zábavního průmyslu. Zakázala televizní pořady, v nichž podle ní vystupující muži nevypadají dostatečně mužně. Nařídila také, aby tvůrci neoslovovali umělce "s nesprávnými politickými názory".


Zdroj: ČTK




"Čínské firmy z technologického sektoru dobývají svět. Za všechny jmenujme Baidu, Tencent, Alibaba, Lenovo, Huawei, ZTE, Xiaomi a Oppo."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top