investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Cigarety opět výrazně podraží

03.11.2020

V Poslanecké sněmovně je šest návrhů na změnu zdanění tabákových výrobků...

V Poslanecké sněmovně je šest návrhů na změnu zdanění tabákových výrobků. Všechny návrhy v praxi povedou k výraznému zdražování. Vládní návrh připravený ministerstvem financí je navržen tak, že se od příštího roku zdraží krabička klasických cigaret o 4 koruny, balení tabáku ke kouření o 5 korun a krabička cigaret se zahřívaným tabákem o 1 korunu.

Proti tomuto návrhu je podáno pět pozměňovacích návrhů. Zbyněk Stanjura z ODS chce oproti vládnímu návrhu dvojnásobné zdražení všech tabákových výrobků. Klasická krabička cigaret by tak v roce 2021 zdražila o 8 korun. Přitom je třeba upozornit, že krabička klasických cigaret zdražila již v letošním roce o 13 korun. Takto rychlé zdražování vede k takzvanému downtradingu, kdy kuřáci začínají preferovat levnější značky tabákových výrobků. Rovněž se tím zvětšuje prostor pro černý trh. Ten je navíc posílený současným propadem ekonomiky, který zákonitě vede kuřáky k hledání nejlevnějších alternativ.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Další pozměňovací návrh podal Jan Volný z ANO, který oproti vládnímu návrhu výrazně zdražuje balený tabák ke kouření. Jedno balení by podražilo zhruba o 82 korun a bylo by paradoxně dražší než v Německu. Oproti současným cenám by balený tabák zdražil zhruba o 60 procent. Pozměňovací návrh zároveň počítá se zvýšením daně na krabičku zahřívaného tabáku o 15 korun. Lze ho tedy označit za nepřátelský vůči kuřákům.

 

Další pozměňovací návrh podal Marek Novák z ANO. Ten vychází z vládního návrhu, ale požaduje vyšší zdanění zahřívaného tabáku. V příštím roce by se tak daň na krabičku zahřívaného tabáku zvýšila o 9 korun. Podobný je návrh Marka Bendy z ODS, který počítá s růstem daně na krabičku zahřívaného tabáku o 11 korun. Bendův návrh chce však rovněž zdražit i tabák ke kouření. Jedno balení by podražilo zhruba o 10 korun. Ještě o něco větší zdražení by pak přinesl návrh Ivany Nevludové, která byla zvolena za SPD, ale v současnosti je nezařazenou poslankyní. Všechny tyto tři pozměňovací návrhy, na rozdíl od návrhů Zbyňka Stanjury a Jana Volného, mají společné to, že rozkládají zvýšení daňové zátěže rovnoměrněji mezi různé typy tabákových výrobků.

 

Je-li deklarovaným cílem pozměňovacích návrhů zajistit dodatečné příjmy do státního rozpočtu, pak je třeba se na zdanění tabákových výrobků podívat ve větším detailu. Krabička cigaret se zahřívaným tabákem stojí v trafice zhruba stejně jako krabička klasických cigaret. Zdanění obou krabiček je však nesrovnatelné. Spotřební daň na zahřívané cigarety je méně než čtvrtinová oproti klasickým cigaretám. To nabízí široký prostor pro navýšení výběru spotřební daně z tohoto výrobku, aniž by se to výrazně dotklo spotřebitelů.

 

Některé z pozměňovacích návrhů se však spíše než na zdražování zahřívaného tabáku zaměřují na zdražování klasických cigaret či baleného tabáku určeného ke kouření. To přináší negativní dopady především na kuřáky z nejnižších příjmových skupin. Jasně se přitom na příkladu z letošního roku ukazuje, že vyšší zdanění tabákových výrobků nemusí automaticky vést k vyšším příjmům státní pokladny. Poslanci by proto měli důkladně zvážit, jakou variantu zvýšení daní na tabákové výrobky nakonec vyberou.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"V letošním roce se vybere na daních z tabákových výrobků méně peněz, než se očekávalo. Jasně se ukazuje, že vyšší zdanění tabákových výrobků nemusí automaticky vést k vyšším příjmům státní pokladny."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top