investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Chytá inflace druhý dech?

17.02.2023

Tempo poklesu inflace v lednu výrazně zpomalilo, ekonomika je silnější...

„Tempo poklesu inflace v lednu výrazně zpomalilo, ekonomika je silnější, než se čekalo a centrální bankéři začínají reagovat,“ říká analytik BHS Timur Barotov.

Celková inflace ve Spojených státech dosáhla svého maxima v červnu 2022 na 9,06 %. Od té chvíle stabilně klesala tempem v průměru 0,4 % měsíčně až do prosince, kdy činila 6,45 %. Letos v lednu proces dezinflace výrazně zpomalil a lednová inflace byla publikována na 6,41 %. Co stojí za tímto zpomalením?

Výpočet inflace oproti menší základně

Od června 2023 se bude celková meziroční inflace poměřovat s klesající základnou, čímž se výrazně zredukuje tempo dezinflace. Když měříme rychlost růstu cenové hladiny oproti období, kdy toto tempo bylo pomalejší, tak se bude opticky jevit vyšším. Nicméně, lednová inflace se poměřovala oproti průměrně rostoucímu období inflace v minulém roce, takže tento efekt nestojí za letošním zpomalením růstu cen. Naopak při výpočtu inflace oproti menší základně může ztížit dezinflaci od poloviny roku 2023.

Rozvolnění finančních podmínek

Od poloviny října 2022 se finanční podmínky na kapitálových trzích v západní hemisféře výrazně rozvolnily. Americká centrální banka (Fed) po celý rok 2022 vynakládala snahu o utažení finančních podmínek na kapitálových trzích ve snaze zkrotit extrémní růst inflace. Snažila se o to jednak strmým zvyšováním úrokových sazeb, kdy během roku zvýšila klíčovou úrokovou sazbu z 0,25 % až na 4 % a ještě v tom bude pokračovat letos nad hranici 5 %. Dále Fed zahájil od března 2022 kvantitativní utahování, kdy redukuje objem své rozvahy tím, že již nedokupuje dluhopisy po splatnosti. Pro představu, rozvaha Fedu sestává z 1/3 z korporátních dluhopisů a ze 2/3 z vládních dluhopisů a má velikost 9 bilionu dolarů. Tyto dva instrumenty monetární politiky snižují likviditu v oběhu výrazným zdražením dluhu a zastavením finančního toku ze strany Fedu. Navíc jestřábí rétorika komunikovala finančním trhům, že jsou bankéři silně odhodláni pokračovat v restriktivní politice, aby zastavili inflaci. Finanční trhy v reakci zaujaly konzervativnější postoj a došlo k utažení finančních podmínek. Akciové trhy se v reakci v roce 2022 výrazně propadly: S&P 500 -19 %, Dow Jones -9 %, Nasdaq Composite -33 % a STOXX Europe 600 -12.6 %. Dluhopisové výnosy výrazně vzrostly. Ceny nemovitostí kompletně zastavily růst a později začaly zlevňovat. Tím došlo k utažení finančních trhů a ke snížení vnímaného bohatství světové populace, a tedy ke zpomalení ekonomiky. Kapitálové trhy si lze představovat jako most, mezi monetární politikou centrální banky a reálnou ekonomikou.

Ovšem od poloviny října 2022 tento most přestal plnit dezinflační roli. Finanční podmínky se začaly rychle rozvolňovat a akciové trhy vystřelily strmým tempem nahoru: S&P 500 +14 %, Dow Jones +13.7 %, Nasdaq Composite +15 % a evropský STOXX 600 +17.6 %. Výnosy na dluhopisech začaly klesat o desítky procent. Tento pomyslný most v podobě kapitálových trhů tak začal podporovat růst inflace. Finanční podmínky dále rozvolňovala i holubičí rétorika Fedu od nového roku.

Obdobná situace se udála v červenci a srpnu 2022, kdy akciové trhy vzrostly mimořádným tempem a výnosy na dluhopisech výrazně klesly. Jednalo se o optimismus plynoucí z dosažení inflačního maxima v červnu a počátkem dezinflace. V důsledku rozvolnění finančních podmínek, celková meziroční inflace v září (8,20 %) téměř nepoklesla oproti srpnové (8,26 %).

Ostatní

Ostatní vlivy, které přispívaly k inflaci byly expanzivní monetární politiky Číny a Japonska. Fiskální stimulace ze strany vlády Spojených států, kdy vládní účet klesl z 1 bilionu dolarů na 0,5 bilionů. Ovšem to jsou pravděpodobně jenom dočasné vlivy.

Závěr

Zda inflace skutečně chytá druhý dech nebo ne, se ukáže po revizi inflačních statistik za únor a březen. Inflace je pořád vysoká a její pokles k 2% cíli se zdá být v blízké budoucnosti nedosažitelný. Pokud bude perzistentní, pravděpodobně dojde (a už dochází) k přísnějším postojům ze strany úředníků centrálních bank. Podle ekonomické teorie k návratu 2% inflace po období silného růstu je potřeba období velmi pomalého anebo záporného ekonomického růstu. Zatím je ekonomika silná a nejeví známky výraznějšího ochlazení – trh práce je velmi silný, zisky společností klesají jenom pomalu a optimismus manažerů podniků se drží. Pokud inflace skutečně nabrala druhý dech, centrální bankéři zpřísní monetární politiku a pravděpodobnost recese se zvýší později v tomto roce.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top