investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Chování spotřebitelů se trvale změnilo

08.07.2021

Podle květnových dat očištěných o kalendářní vlivy došlo k meziročnímu zvýšení maloobchodních...

Podle květnových dat očištěných o kalendářní vlivy došlo k meziročnímu zvýšení maloobchodních tržeb o 5,8 procenta. Výrazný nárůst tržeb o 8,4 procenta byl zaznamenán u nepotravinářského zboží. U potravin došlo k nárůstu tržeb o 1,5 procenta a u pohonných hmot se tržby zvýšily o 8,1 procenta.

Lidé i po otevření kamenných prodejen nakupují výrazně více po internetu. E-shopy zaznamenaly v květnu meziroční růst tržeb o 15,6 procenta. Situace se již pravděpodobně nikdy nevrátí do doby před propuknutím pandemie. Lidé na internetu rádi porovnávají různé ceny stejných produktů a snaží se realizovat výhodnější nákupy než v kamenných obchodech ve svém okolí.

 

Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:



Z meziročního pohledu si v květnu polepšily hlavně prodejny s oděvy a obuví, kde vzrostly tržby o 41,1 procenta. Lidé kvůli změnám počasí obměňují své šatníky. Nákupy oděvů a obuvi mohou být dále motivovány rušením prací z domova a konáním společenských akcí. Výrazný růst tržeb byl zaznamenán i ve specializovaných obchodech s počítačovou a komunikační technikou či v obchodech s kosmetickými a toaletními výrobky.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!





"Tržby na internetu dál rostou, přestože se již otevřely kamenné prodejny. Z toho lze usuzovat, že se chování českých spotřebitelů trvale změnilo a ani po konci pandemie se již nevrátí do starých kolejí."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top