investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Chevron ztrojnásobí investice do nízkouhlíkových technologií na 10 miliard USD

15.09.2021

Americká ropná společnost Chevron ztrojnásobí investice do nových nízkouhlíkových technologií...

Americká ropná společnost Chevron ztrojnásobí investice do nových nízkouhlíkových technologií. Do roku 2028 tak vynaloží na výrobu biopaliv, vodíku, zařízení pro zachycování uhlíku a další technologie celkem deset miliard USD (215 miliard Kč). Listu The Wall Street Journal (WSJ) to řekl generální ředitel Mike Wirth.

Předchozí závazek firmy počítal s investicemi kolem tří miliard USD. Zvýšené investice do ekologie ale stále představují pouze zlomek toho, co Chevron investuje do ropných a plynárenských projektů. Loni v prosinci firma uvedla, že její kapitálové výdaje se budou do roku 2025 pohybovat v rozmezí 14 až 16 miliard USD ročně.


Chevron v červenci představil divizi pro nové energie, která má dohlížet na nízkouhlíkové investice. Wirth řekl, že zvýšení investic odráží optimismus, který Chevron s novou divizi má.


Investoři stále častěji ropné firmy žádají, aby rozšířily své aktivity i mimo oblast fosilních paliv a formulovaly strategii, která určí, jak se vypořádají s přísnější globální regulací u ropy a plynu.


Plány Chevronu nezahrnují investice do výroby elektřiny ze slunce a větru. Podle Wirtha je tento trh už zcela nasycen a nabízí Chevronu jen malé příležitosti k zisku. Místo toho plánuje zvýšit produkci biopaliv a vodíku a v posledních týdnech podepsal několik dohod týkajících se této oblasti s průmyslovými podniky a leteckými společnostmi.


Chevron se nezavázal ke snížení emisí skleníkových plynů na čistou nulu. Wirth už dříve uvedl, že si firma nebude stanovovat cíle, které nemá v plánu dosáhnout. Místo toho se Chevron zavázal snížit uhlíkovou náročnost, tedy podíl emisí na celkové produkci energie.


Zdroj: ČTK




"Vysoké ceny na čerpacích stanicích byly vyvolány prudkým růstem ceny ropy. Ta se stala jedním z nejrychleji rostoucích aktiv v letošním roce a svým růstem předčila drtivou většinu akciových titulů."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top