investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy

23.04.2024
akciebankamonetatržbyčesko

Čistý zisk automobilky GM v prvním čtvrtletí vzrostl o 24,4 procenta

23.04.2024
akcieautotržbyusa

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 skončil v pátek pod úrovní 5 000 bodů

22.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Chevron převezme konkurenční firmu PDC Energy

23.05.2023

Za firmu zaplatí svými akciemi a převezme i její dluhy...

Americká energetická společnost Chevron převezme v transakci za 7,6 miliardy dolarů (166,3 miliardy Kč) svého rivala PDC Energy. Chevron, který patří k největším producentům ropy a zemního plynu na světě, to uvedl v dnešní tiskové zprávě. Za firmu zaplatí svými akciemi a převezme i její dluhy.

"Atraktivní a doplňková aktiva společnosti PDC posilují pozici Chevronu v klíčových těžebních pánvích ve Spojených státech," uvedl předseda správní rady a generální ředitel Chevronu Mike Wirth. "Tato transakce je přínosná ve všech důležitých finančních ukazatelích," dodal.

Očekává se, že transakce zvýší prokázané zásoby Chevronu o deset procent při akvizičních nákladech pod sedm dolarů za barel ropného ekvivalentu.

Chevron uvedl, že převzetí PDC Energy mu vylepší finanční situaci zvýšením objemu volné hotovosti a sníží náklady na těžbu. Bude také schopen rozvíjet naleziště blízko Denveru a další plochy v Permské pánvi, která je bohatá na uhlovodíky.

Samotné převzetí PDC Energy firmu Chevron vyjde zhruba na 6,3 miliardy dolarů, respektive 72 dolarů na akcii. Na konci minulého týdne akcie PDC Energy uzavřely na 65,12 USD, nabídnutá prémie tak činí zhruba deset procent k poslední ceně na burze. Částka 7,6 miliardy dolarů zahrnuje i převzatý dluh.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top