investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Chevron a Exxon mají díky vyšším cenám ropy a plynu zisky nad odhady

30.07.2021

Americký ropný gigant Chevron měl ve druhém čtvrtletí nejvyšší zisk za uplynulých šest kvartálů...

Americký ropný gigant Chevron měl ve druhém čtvrtletí nejvyšší zisk za uplynulých šest kvartálů. Vydělal 3,1 miliardy dolarů proti ztrátě 6,1 miliardy USD (66,4 miliardy Kč) ve stejném období loni. Firma dnes také uvedla, že jí vyšší ceny ropy umožní obnovit odkup akcií. Zpěv v zisku je i konkurenční ExxonMobil, uvedla firma ve své tiskové zprávě. Podle agentury Bloomberg vykázala nejvyšší zisk za déle než dva roky. Výsledky obou firem překonaly očekávání analytiků.

Ropa a plyn se obchodují blízko mnohaletých maxim, protože spotřeba pohonných hmot se po pandemii zvyšuje. Rozhodnutí Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) prodloužit omezení těžby do příštího roku drží cenu ropy vysoko. Severomořský Brent je teď nad 75 dolary za barel, americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) nad 73 USD.


Chevron loni snížil výdaje, aby prosperoval při ceně nad 50 dolary za barel. To druhému největšímu producentovi ropy v USA spolu s vyššími cenami zajistilo největší tok hotovosti za dva roky, umožnilo splatit dluh a obnovit odkup akcií.


Firma program odkupu akcií přerušila začátkem loňského roku, když kvůli pandemii prudce klesla poptávka po ropě. Obnoví ho v tomto čtvrtletí. "Snažíme se získat zpět investory... poptávka po našich produktech se plně zotavila, poptávka po našich akciích se zotavuje,“ řekl podle agentury Reuters generální ředitel Chevronu Michael Wirth.


Od dubna do června prodával Chevron barel americké ropy za 54 dolarů. Ve stejném období loni za něj dostával 19 dolarů. Celková produkce ropy a plynu se meziročně zvýšila o pět procent na 3,13 milionu barelů denně.


Vyšší poptávka po energiích a také po plastech pomohla i konkurentovi ExxonMobil, který vykázal ve čtvrtletí zisk 4,69 miliardy dolarů proti ztrátě 1,08 miliardy USD ve stejné době loni. Je to je jeho nejvyšší zisk za déle než dva roky, uvedl Bloomberg.


Zdroj: ČTK




"Vysoké ceny na čerpacích stanicích byly vyvolány prudkým růstem ceny ropy. Ta se stala jedním z nejrychleji rostoucích aktiv v letošním roce a svým růstem předčila drtivou většinu jiných komodit i akciových titulů."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top