investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

ČEZ od Nového roku zvýší cenu elektřiny, zákazníci si připlatí zhruba o třetinu

03.11.2021

Energetická společnost ČEZ od Nového roku zvýší cenu elektřiny. Zákazníci si u těch nejběžnějších sazeb...

Energetická společnost ČEZ od Nového roku zvýší cenu elektřiny. Zákazníci si u těch nejběžnějších sazeb připlatí na faktuře v průměru o zhruba třetinu. Zdražení se netýká zákazníků, kteří mají cenu smluvně fixovanou. Důvodem zdražení je růst velkoobchodní ceny elektřiny, řekl dnes ČTK mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Samotná cena za spotřebovanou megawatthodinu se ale například u nejběžnější sazby D02 zdvojnásobí. Zatímco dosud za megawatthodinu platili lidé 1700 korun bez DPH, nově to bude 3120 korun. Celkové ceně na faktuře pomáhá to, že regulované poplatky zůstávají v tuto chvíli stejné. Jejich výši na příští rok oznámí Energetický regulační úřad (ERÚ) během listopadu, žádné významné zvýšení ale analytici neočekávají.


"Pro nejběžnější sazby domácností, které elektřinou vaří a svítí, bude změna ceníků znamenat vyšší platby v průměru o 250 korun měsíčně," řekl Gazdík. Klienti s aktivní fixací budou platit stejné ceny jako dosud, ČEZ pro ně má zajištěnou elektřinu a podmínky fixace dodrží.


"Velkoobchodní cena elektřiny, kterou nakupujeme pro naše zákazníky, za poslední rok stoupla trojnásobně. Na extrémní úrovně totiž vyšplhala cena komodit, které potřebujeme k výrobě elektřiny: plynu uhlí, povolenky. Vidíme, že řada dodavatelů situaci neustála a končí. Mrzí nás, že ke zvýšení cen dojde i u ČEZ, ale snažili jsme se to udělat co nejvíce citlivě a do změn ceníků nepromítáme plné navýšení současných vysokých cen na burzách," uvedl Gazdík.


Analytik ENAS Energy Services Vladimír Štěpán uvedl, že s hodnocením oprávněnosti společnosti ČEZ ke zvýšení cen energií je nutné počkat do 8. listopadu. V tento den by se měly navýšit dodávky ruského plynu do Evropy, díky tomu by měla klesnout jeho cena na burzách. "To je kritický den, kdy se ukáže, jestli (ruský prezident Vladimir) Putin splní slovo. A vypadá to, že splní. V tu chvíli klesnou ceny plynu, a tím pádem i elektřiny, potom si můžeme říct, na kolik je zvýšení ČEZ oprávněné," řekl Štěpán. Do té doby by podle něj šlo pouze o spekulaci.


Štěpán schvaluje rozhodnutí ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) a ERÚ ke stanovení stropu záloh pro klienty v režimu DPI. "Jde o to, jak rychle budou klesat ceny za listopad, prosinec, proto je důležité, že se sníží zálohy odběratelům, to je přesně to, co stačí, co je nejvíc potřeba," řekl Štěpán. V dalších měsících bude cena zřejmě dále klesat.


Podle analytika společnosti ENA Jiřího Gavora je dnešní oznámení nepřekvapivou zprávou, jelikož zdražení avizoval již dříve generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. "Odpovídá to zvýšení komodity silové složky o něco více než o dvojnásobek," řekl Gavor. Současné zdražení podle něj odpovídá dřívějším cenovým úpravám u fixovaných produktů. Věří, že avizované zvýšení dodávky ruského plynu do Evropy by mohlo přinést snížení cen za energie.


ČEZ jako jediný dodavatel loni snížil plošně ceníky na dobu neurčitou u všech produktů. "Přestože velkoobchodní ceny elektřiny rekordně rostou a daleko překonaly historická maxima, necháváme ceníky na dobu neurčitou na nezměněné úrovni až do konce roku. Energetický trh prochází obdobím, které nikdo nepamatuje. Cena elektřiny za poslední rok stoupla trojnásobně," uvedl Gazdík. Situace na energetickém trhu je podle něj bezprecedentní.


ČEZ od ledna zdraží také plyn. Generální ředitel ČEZ Beneš v půlce října odhadl růst jeho ceny o polovinu až dvě třetiny. Bližší informace k růstu cen plynu dnes ČEZ neuvedl.


Kromě dopadu na spotřebitele způsobila situace problémy také některým dodavatelům. V polovině října oznámily ukončení činnosti firmy Bohemia Energy se zhruba 900.000 odběrateli, Kolibřík energie s 28.000 klienty a A-PLUS Energie obchodní se 150 odběrnými místy.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Skupina ČEZ plánuje postupně uzavírat uhelné elektrárny. Důvodem jsou tenčící se zásoby hnědého uhlí a snaha snižovat emise skleníkových plynů. Tento proces výrazně ovlivní český energetický mix.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top