investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

ČEZ nakoupí za 2,5 miliardy korun plynové kogenerační jednotky

09.12.2022

Malé energetické zdroje, které spalují zemní plyn či bioplyn a vyrábějí z nich elektřinu a teplo...

Energetická společnost ČEZ nakoupí plynové kogenerační jednotky za 2,5 miliardy korun. Malé energetické zdroje, které spalují zemní plyn či bioplyn a vyrábějí z nich elektřinu a teplo, dodají společnosti Tedom a Zeppelin. Upozornil na to dnes Ekonomický deník.

ČEZ zakázku rozdělil do čtyř částí podle výkonu kogenerační jednotky. Vítěznou nabídku na dodávku větších jednotek o výkonu od 1100 do 4500 kW podala česká pobočka německé společnosti Zeppelin. Hodnota zakázky je téměř 1,5 miliardy korun. Ve výběru dodávky jednotky s elektrickým výkonem 100 až 800 kW pak uspěl český podnik Tedom z Třebíčska. Výše zakázky dosahuje 986 milionů korun. Tendr na malé jednotky s elektrickým výkonem 20 až 70 kW a středně velká zařízení s výkonem 950 kW naopak skončil bez výsledku.

"Výběrové řízení naplnilo naše očekávání a přihlásily se do něj relevantní firmy a ty společnosti, které jsme předpokládali. Výsledkem jsou podepsané smlouvy s různými dodavateli pro kogenerační jednotky s výkonem 100 až 800 kW a jednotky nad 1,1 MW. U řady 950 kW jsme sice nabídky obdrželi, ale na základě vyhodnocení aktuální situace na trhu jsme se nakonec rozhodli vypsat nové výběrové řízení, jehož výsledkem bude možnost uzavření rámcových smluv s vícero dodavateli,“ řekl Ekonomickému deníku mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

ČEZ vypsal tendr na dodavatele plynových kogeneračních jednotek včetně následného servisu loni v srpnu. Předtím společnost otestovala trh prostřednictvím předběžných tržních konzultací, v nichž oslovila celkem 17 výrobců a dodavatelů.

ČEZ Energo je podle Ekonomického deníku jedničkou v oboru malé kogenerace v Česku. Jednotky instaluje v některých městech nebo v průmyslových areálech, nemocnicích, školách či hotelech.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top