investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

ČEZ meziročně klesl čistý zisk, utržil ale nejvíc od roku 2013

16.03.2021

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ loni meziročně klesl z předloňských...

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ loni meziročně klesl z předloňských 14,5 miliardy korun na 5,5 miliardy Kč, tedy o 62 procent. Firma dnes oznámila, že za poklesem stály vyšší tvorba opravných položek kvůli prodeji rumunských aktiv, zhoršení podmínek pro uhelnou energetiku a zdražení emisních povolenek. Po očištění o mimořádné nepeněžní vlivy ale čistý zisk vzrostl o 21 procent na 22,8 miliardy korun. Tržby skupiny stouply meziročně o čtyři procenta na 213,7 miliardy korun, což je nejvíce od roku 2013.

Provozní zisk ČEZ před odpisy (EBITDA) za rok 2020 meziročně stoupl o osm procent na 64,8 miliardy korun. Důvodem byl podle společnosti hlavně růst cen elektřiny díky víceletému předprodeji na velkoobchodním trhu. Negativní dopady pandemie nemoci covid-19 skupina vyčíslila zhruba na tři miliardy korun. Tržby ČEZ v komplexních energetických službách (ESCO) loni stagnovaly na 22 miliardách korun. Obchodní marže z obchodování s komoditami, takzvaného tradingu, činila 3,8 miliardy korun.


Podle analytiků výsledky ČEZ za loňský rok nepřekvapily, trhy na oznámení zareagovaly vlažně. Výhled na letošní rok vnímá většina analytiků spíše negativně, a to mimo jiné kvůli očekávanému poklesu provozního zisku EBITDA. "Příznivé je, že ČEZ díky časování předprodejů může dobře zachytit současnou vlnu růstu ceny velkoobchodní elektřiny, dodávané pro léta 2022 a 2023," uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.


Čistý zisk letos očekává ČEZ 17 až 20 miliard korun. "Meziročně dojde jednak nárůstu realizačních cen vyrobené elektřiny díky růstu cen na velkoobchodním trhu, dále předpokládáme vyšší výrobu v jaderných elektrárnách a věříme ve stabilizaci segmentu Prodej po negativních dopadech covidu-19 na firemní zákazníky," uvedl dnes finanční ředitel ČEZ Martin Novák. "Výsledný zisk roku 2021 bude ovlivněn termíny vypořádání prodejů aktiv v Rumunsku, v Bulharsku a v Polsku," doplnil.


Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš řekl, že prodej rumunských aktiv společnost ukončí 31. března. Termín vypořádání transakce, včetně úhrady kupní ceny, byl podle něj stanoven po dohodě s kupujícím, firmou MIRA. Do konce června podle něj ČEZ očekává také vypořádání transakce spojenou s prodejem aktiv v Bulharsku. ČEZ podepsal dohodu o prodeji aktiv s bulharskou pojišťovací a finanční skupinou Eurohold.


V prodeji polských aktiv ČEZ podle Beneše postoupili do další fáze čtyři zájemci. "Druhá fáze bude ukončena podáním závazných nabídek ve druhém čtvrtletí 2021," uvedl. ČEZ loni oznámil, že začal hledat zájemce o svých pět polských firem. Jsou mezi nimi i černouhelné elektrárny Skawina a Chorzów, které jsou zároveň teplárnami.


Beneš se dnes vyjádřil také k plánovanému ukončení provozu hnědouhelné elektrárny Mělník III. Uvedl, že ČEZ jí plánuje odstavit v létě, předběžný termín je polovina srpna. Firma podle něj letos na jaře rozhodne také o osudu černouhelné elektrárny Dětmarovice, která primárně využívá uhlí z končícího OKD.


Zdroj: ČTK



"Skupina ČEZ plánuje postupně uzavírat uhelné elektrárny. Důvodem jsou tenčící se zásoby hnědého uhlí a snaha snižovat emise skleníkových plynů. Tento proces výrazně ovlivní český energetický mix."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top