investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Českému exportu do Číny se nedaří. Čínské investice mizí

23.04.2019

Prezident České republiky Miloš Zeman se ve středu vypraví na již pátou návštěvu Číny...

Prezident České republiky Miloš Zeman se ve středu vypraví na již pátou návštěvu Číny. Doprovázet ho bude šedesátičlenná skupina podnikatelů. Hlavním cílem návštěvy bude posílit český export do Číny a navýšit čínské investice v České republice. Oba tyto záměry se však zatím příliš nedaří naplňovat.

Podle dat Českého statistického úřadu loňský objem vyvezeného zboží z České republiky do Číny dosáhl úrovně 56,1 miliardy korun. V roce 2017 to bylo 56,2 miliardy korun, z čehož vyplývá, že hodnota exportovaného zboží do Číny v posledním roce mírně klesla. Statistický úřad má údaje i za první dva měsíce letošního roku, ve kterých jsme do Číny exportovali zboží za 8,5 miliardy korun, což je o zhruba 300 milionů korun méně než ve stejném období roku 2018. V případě, že tento trend bude pokračovat, stane se rok 2019 dalším rokem, ve kterém klesne hodnota exportovaného zboží do Číny. Přání prezidenta Miloše Zemana ohledně posílení českého exportu do Říše středu by tak zůstalo nevyslyšeno.

 

Zatímco českému exportu do Číny se příliš nedaří, opačným směrem proudí stále více zboží. V roce 2017 Číňané vyvezli do České republiky zboží v celkové hodnotě 475,6 miliardy korun. O rok později to bylo již zboží za 567,9 miliardy korun a první dva měsíce letošního roku naznačují, že v roce 2019 Čína opět navýší svůj export směřující do České republiky. Bilance obchodu se zbožím je přitom již dnes výrazně v neprospěch naší země. V roce 2018 jsme vůči Číně vykázali obchodní deficit -511,8 miliardy korun a za první dva měsíce letošního roku -91,0 miliardy korun.

 

Zahraniční obchod však není jediný problém, který trápí Českou republiku ve vztahu s Čínou. Jsou to již tři roky od návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze, kdy byly slíbeny investice do České republiky přesahující výši 200 miliard korun. Stále jasněji se ukazuje, že tento slib nebude naplněn. Podle údajů České národní banky se přímé zahraniční investice Číňanů v loňském roce snížily o -15,1 miliardy korun. O rok dříve se snížily o -1,4 miliardy korun. Naposledy se přímé zahraniční investice navyšovaly v roce 2016, a to o nikterak závratných 12,5 miliardy korun.


Poznejte lépe Fondy Kvalifikovaných Investorů!

Nechte nám na sebe kontakt, představíme Vám ty naše.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!




"Když pomineme sliby a proklamace politiků a podíváme se na ekonomická fakta, je zřejmé, že ze vztahu České republiky s Čínou jasně profituje asijská strana. V posledních letech se přitom pomyslné kyvadlo vychyluje ještě více ve prospěch Říše středu. Doufejme, že pátá návštěva prezidenta Miloše Zemana v Číně konečně přinese zvrat a začnou se naplňovat sliby o posílení českého exportu do Číny a čínských investic v České republice. V opačném případě by to svědčilo o nepříliš dobrých výsledcích naší ekonomické diplomacie."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top