investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

České stavebnictví zažilo úspěšný rok

06.02.2019

V roce 2018 došlo k reálnému meziročnímu růstu stavební produkce o 8,4 procenta...

V roce 2018 došlo k reálnému meziročnímu růstu stavební produkce o 8,4 procenta. K růstu více přispělo pozemní stavitelství, dobré výsledky však zaznamenalo i inženýrské stavitelství. Stavební firmy uzavřely 63 256 stavebních zakázek v celkové hodnotě 235,9 miliardy korun. Meziročně se hodnota stavebních zakázek zvýšila o 16,4 procenta. Ukazuje se, že kvůli vysokým cenám nemovitostí na realitním trhu si lidé stavějí vlastní nemovitosti. To však vedlo k růstu cen stavebních prací. Průměrná hodnota stavební zakázky vzrostla na 3,7 milionu korun.

Největším problémem českého stavebnictví je byrokratický šiml. České stavební úřady jsou dle mezinárodního srovnání jedny z nejhorších v rámci Evropské unie. Proces vydávání nových stavebních povolení je zbytečně složitý a brání rozvoji českých měst. V roce 2018 bylo vydáno 81 174 stavebních povolení, což představuje meziroční pokles o 3,6 procenta. Dobrou zprávou však je, že se přesto daří navyšovat počet zahájených i dokončených bytů, což bude zlepšovat situaci na realitním trhu.


O práci ve stavebnictví lidé nemají zájem. V loňském roce klesl počet zaměstnanců ve stavebnictví o 0,4 procenta, přestože průměrná mzda v oboru vzrostla na 37 330 korun. Nižší počet zaměstnanců ve stavebnictví dokázal navýšit celkovou stavební produkci. Z toho je patrné, že efektivita v českém stavebnictví narůstá.


Poznejte lépe Fondy Kvalifikovaných Investorů!

Nechte nám na sebe kontakt, představíme Vám ty naše.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!





"Lidé v České republice zatím nikdy nezažili dramatický pád cen nemovitostí. Mnohdy se tak mylně domnívají, že ceny nemovitostí musí jen růst. Na základě toho si lidé v posledních letech rozpůjčovali rekordní množství peněz, které vložili na realitní trh. Výsledkem byl prudký růst cen nemovitostí, který byl doprovázen rostoucí stavební produkcí."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS








Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top