investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

České ekonomice se dařilo lépe, než jsme si mysleli

30.11.2018

Zpřesněný odhad Českého statistického úřadu zvýšil meziroční růst hrubého domácího produktu...

Zpřesněný odhad Českého statistického úřadu zvýšil meziroční růst hrubého domácího produktu ve třetím čtvrtletí 2018 z úrovně 2,3 procenta na 2,4 procenta. Růst české ekonomiky byl založen na investicích a spotřebě domácností i vládních institucí.

Oproti vývoji v roce 2017 dochází k citelnému zpomalení tempa hospodářského růstu. Na vině je kromě vyšší srovnávací základny z předchozího roku i posun hospodářství do závěrečné fáze ekonomického cyklu. Růst úrokových sazeb bude postupně zpomalovat tempo růstu hrubého domácího produktu, což bude mít negativní vliv na hospodaření domácností, firem i státu.

 

Odvětví výroby dopravních prostředků zaznamenalo pokles hrubé přidané hodnoty. Poptávkovou stranu ekonomiky táhnou domácnosti, jejichž výdaje na konečnou spotřebu meziročně vzrostly o 3,1 procenta. Lidé si mohou dovolit navyšovat svou spotřebu díky vysoké zaměstnanosti a meziročnímu růstu objemu mzdových nákladů o 9,4 procenta.


Poptávku zvyšují i investiční výdaje, které se zaměřují na budování staveb a nákupy strojního vybavení i duševního vlastnictví. Tvorba hrubého fixního kapitálu meziročně vzrostla o 9,3 procenta, což umožňuje navyšovat produktivitu práce v tuzemském hospodářství.


Přemýšlíte, jak a do čeho investovat?

Spojte se s těmi nejlepšími! Dejte nám na sebe pár údajů, ozveme se zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!




"Růst české ekonomiky je provázán s vysokou mírou zaměstnanosti. Ve třetím čtvrtletí letošního roku bylo v ekonomice zaměstnáno 5 432 tisíc osob, což představuje meziroční nárůst o 1,2 procenta. V případě, že by tuzemská ekonomika nenarážela na nedostatek pracovních sil, bylo by možné zvýšit tempo hospodářského růstu."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS







Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top