investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

České domácnosti se stále více zadlužují

31.08.2020

Podle údajů České národní banky se české domácnosti prudce zadlužují...

Podle údajů České národní banky se české domácnosti prudce zadlužují. V červenci byl evidován meziroční růst dluhů domácností u bank a družstevních záložen o 106 miliard korun na 1 809 miliard korun. Lidé si půjčují hlavně na nákup nemovitostí, různé formy hypotečních úvěrů tvoří více než tři čtvrtiny dluhů domácností.

K tomuto trendu přispívá růst cen na realitním trhu, který vede k růstu průměrné výše hypotéky na 2,75 milionu korun. Dalším významným faktorem jsou nízké úrokové sazby, které lákají k čerpání hypotečních úvěrů. Průměrná výše úrokových sazeb na hypotékách se momentálně pohybuje hluboko pod úrovní inflace.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Objem spotřebitelských úvěrů rovněž narůstá. Ke konci července dosahoval výše 264 miliard korun. Někteří lidé využívají spotřebitelské úvěry ke stabilizaci životní úrovně, která se jim v průběhu koronavirové krize mohla snižovat. Takové řešení krizové situace však není správné. Lidé by spíše měli snížit svou životní úroveň a zbytečně se nezadlužovat. Zvláště když nemají jisté příjmy, které by mohli využít na splácení dluhů v budoucnu.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Vzdělávací systém by se měl více zaměřit na finanční gramotnost, aby nedocházelo k zadlužování mladých lidí skrze spotřebitelské úvěry s vysokými úrokovými sazbami. Negativní úlohu sehrávají sociální sítě, které v mladých lidech vyvolávají finančně nákladné touhy vedoucí k jejich zadlužování."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top