investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Česká zbrojovka Group vstupuje na burzu

18.09.2020

Česká zbrojovka Group (CZG) je společně se svými dceřinými společnostmi jedním z předních evropských...

Česká zbrojovka Group (CZG) je společně se svými dceřinými společnostmi jedním z předních evropských výrobců ručních palných zbraní pro ozbrojené složky, osobní obranu, lov, sportovní střelbu a další civilní využití. CZG své produkty prodává především pod značkami CZ (Česká zbrojovka), CZ-USA, Dan Wesson, Brno Rifle a 4M Systems. CZG má své sídlo v České republice a výrobní kapacity u nás a ve Spojených státech. Ve svých provozech v ČR, USA a Německu zaměstnává přes 1600 lidí.

Společnost CZG byla založena v roce 2013, její historie však sahá až do roku 1936, kdy byla se záměrem přesunout výrobu střelných zbraní dál od hranic s Německem založena v Uherském Brodě Česká zbrojovka (CZ). Po skončení druhé světové války se ve zbrojovce začala postupně rozvíjet výroba kompletního sortimentu střelných zbraní, což vedlo k upevnění pozice produktů firmy v hlavních segmentech trhu se střelnými zbraněmi.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Parametry IPO

 

Česká zbrojovka Group již 1. června 2020 provedla na hlavním trhu Burzy cenných papírů Praha tzv. technický listing, jelikož však neexistuje free-float, neprobíhá zatím obchodování. V rámci primární nabídky nových akcií (IPO) společnost nabídne akcie v objemu ekvivalentu 75 milionů eur, v rámci sekundární nabídky stávajících akcií pak současný akcionář nabídne k prodeji akcie v objemu dalších 75 milionů eur. Nabídka je určena pro drobné a institucionální investory v České republice, institucionální investory mimo Českou republiku a dále pak zahrnuje neveřejnou nabídku kvalifikovaným institucionálním investorům ve Spojených státech amerických.

 

Silné stránky společnosti

 

Česká zbrojovka Group je zavedený výrobce vysoce kvalitních zbraní ceněných zejména pro svou úroveň zpracování, vysokou kvalitu a dlouhodobou spolehlivost. CZG je technologický leader v oblasti vývoje inovativních produktů podporovaný dlouhodobými investicemi včetně investic do výzkumu a vývoje. CZG je globální hráč poskytující kompletní řešení široké odběratelské základny včetně ozbrojených složek, zákazníků v segmentu osobní obrany, lovu či sportovní střelby. CZG má dlouhodobou historii růstu a ziskovosti. CZG má dlouhodobě stabilní marže, vyšší oproti konkurentům ze západní Evropy, a to díky zaměření na automatizaci výroby. Společnost má relativně nízkou úroveň zadlužení.

 

Strategie firmy

 

Společnost působí na více než 90 trzích po celém světě a pokračuje v rozšiřování své přítomnosti na trzích s potenciálem dalšího růstu, zejména ve Spojených státech. V USA se firma hodlá etablovat jako prémiová značka posilováním svého jména v segmentu ozbrojených složek, navyšováním objemu výroby střelných zbraní a rozšiřováním nabídky zbraní, včetně úprav a modernizací stávajícího produktového mixu. Aby naplnila tyto záměry, rozhodla se společnost strategicky rozšířit své výrobní kapacity ve Spojených státech vybudováním nového výrobního závodu ve městě Little Rock v Arkansasu. Tento nový závod bude rovněž sloužit jako centrála firmy pro Severní Ameriku.

 

Právě k financování této investice bude použita většina z finančních prostředků získaných v IPO. Zbylá část prostředků z IPO pak bude použita k posílení provozního kapitálu a na další všeobecné účely včetně financování prozatím neurčených případných akvizičních příležitostí. Spuštěním nové továrny v Arkansasu, k čemuž by mělo dojít na konci roku 2022, společnost zvýší tamní výrobní kapacity o 50 procent. Zároveň si tím ve Spojených státech otevře dveře k zakázkám pro americké ozbrojené složky. Na silně chráněném trhu totiž s novou továrnou získá postavení domácí značky. Díky tomu se bude moci účastnit všech federálních vojenských výběrových řízení.

 

Hospodaření firmy

 

V prvním pololetí letošního roku dosáhly výnosy společnosti CZG 3,4 miliardy korun, meziročně více o 13,5 procenta. I přes pandemii Covid-19 společnost prodala 228 205 kusů střelných zbraní, což znamená meziroční nárůst o 15,1 procenta. Provozní zisk vzrostl meziročně o 8 procent na 675,8 milionu korun. Čistý zisk v meziročním srovnání klesl o 23,5 procenta na 382 milionu korun, a to především z důvodu nepříznivého vývoje směnných kurzů a souvisejících čistých ztrát z finančních operací.

 

Tržby vytvořené v USA tvořily v letošní první polovině roku 69,5 procenta celkových tržeb, 9,2 procenta tržeb připadlo na Českou republiku a 8,5 procenta na ostatní země EU. Spojené státy jsou pro společnost jasně nejvýznamnějším trhem. A poptávka po zbraních ve Spojených státech roste. Americký civilní trh s ručními zbraněmi roste zatím v letošním roce o 55 procent, tažen vzhůru poptávkou ze strany zákazníků, kteří nikdy dříve zbraň neměli.


Chcete obchodovat na kapitálových trzích?

Spojte se s těmi nejlepšími právě teď!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!


 

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top