investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Česká republika utrpěla historicky nejhlubší propad ekonomiky

02.02.2021

Statistici dnes zveřejnili předběžný odhad vývoje ekonomiky za rok 2020. Ukazuje se, že...

Statistici dnes zveřejnili předběžný odhad vývoje ekonomiky za rok 2020. Ukazuje se, že naše země utrpěla historicky nejhlubší propad ekonomiky ve výši 5,6 procenta. Jednoznačným viníkem je koronavirová krize, která nás v průběhu roku nutila vypínat důležité části našeho hospodářství.

Propad ekonomiky byl doprovázen vysokým růstem zadlužení. Nezaměstnanost však zůstala na relativně nízké úrovni díky programům na podporu pracovního trhu. Lidem se výrazně snížila kvalita života, protože nemohli využívat celou řadu služeb a byli nuceni utlumit svou spotřebu. Krize dolehla i na firmy, které výrazně omezily investice.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Z makroekonomického pohledu lze ocenit reakci vlády, která zvýšila své výdaje. Tím tlumila dopady krize, ale zároveň se odpoutala od vývoje v soukromém sektoru, kde bylo nutné provádět úsporná opatření. K těm se vláda v podstatě vůbec neodhodlala. Je proto pochopitelné, že je vládě vyčítáno, jak státní aparát bobtná na úkor skomírajícího soukromého sektoru.

 

Nejvíce byla poškozena odvětví obchodu, dopravy, ubytování, pohostinství, průmyslu a stavebnictví. Na sektor služeb dopadla krize nerovnoměrně. Významné množství služeb bylo silně zasaženo krizí. Pozitivní zprávou je, že se začíná obnovovat zahraniční poptávka, na které je naše hospodářství do značné míry závislé. To by mohlo pomoci především českým exportérům.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!





"Budeme-li se snažit vidět sklenici poloplnou, můžeme říct, že naše ekonomika utrpěla menší propad, než předpokládalo mnoho renomovaných institucí. Zároveň se ukázalo, že s postupem času se naše hospodářství stává více rezistentním proti dopadům restriktivních opatření. Budeme-li však chtít vidět sklenici poloprázdnou, můžeme říct, že jsme z ekonomického hlediska zažili nejhorší rok v historii, a přitom jsme se výrazně zadlužili."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top