investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Česká ekonomika roste nejpomaleji ze všech zemí Visegrádu

02.04.2019

Podle zpřesněných údajů Českého statistického úřadu vzrostl hrubý domácí produkt...

Podle zpřesněných údajů Českého statistického úřadu vzrostl hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí loňského roku o 2,6 procenta. Za celý rok 2018 česká ekonomika vzrostla o 2,9 procenta. Tempo růstu hrubého domácího produktu se pohybovalo kolem svého dlouhodobého průměru, který od vzniku České republiky do roku 2017 dosahoval úrovně 2,6 procenta.

Z podrobnější analýzy je zřejmé, že se příliš nedařilo českému zemědělství. To v loňském roce vykázalo nižší hrubou přidanou hodnotu než v roce 2017. Naopak výrazný nárůst hrubé přidané hodnoty byl zaznamenán ve stavebnictví a činnostech v oblasti nemovitostí. Tento vývoj byl vyvolán především prudkým růstem cen nemovitostí. Na růstu hrubé přidané hodnoty se výrazně podílel i průmysl a obchod, čemuž napomáhá vysoká otevřenost české ekonomiky.

 

Oproti vývoji v předchozích letech byl zaznamenán nebývalý nárůst hrubé přidané hodnoty ve veřejné správě, obraně, vzdělávání, zdravotní a sociální péči. Meziročně byl v těchto odvětvích vykázán nárůst o 56,5 miliardy korun, což do určité míry odráží bobtnání veřejného sektoru, které je doprovázeno růstem počtu zaměstnanců a jejich platů.

 

Z aktualizovaných sektorových účtů je patrné, že česká ekonomika v roce 2018 zpomalila tempo svého růstu. V porovnání se zeměmi Visegrádu roste hrubý domácí produkt v České republice nejpomaleji. Česká ekonomika doplácí na zpomalování německé ekonomiky, se kterou je silně provázána. Rovněž nám škodí nejistota v rámci zahraničního obchodu, která je vyvolána brexitem a obchodními spory mezi Spojenými státy, Čínou a Evropskou unií.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!





"Rostoucí mzdové náklady navyšují příjmy domácností. Díky tomu roste životní úroveň Čechů. Na druhé straně se snižuje míra zisku, která ovšem soustavně setrvává nad průměrem Evropské unie. Česká republika je tak stále atraktivním místem pro investory."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top