investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Česká dividendová sezóna opět začíná

16.04.2018

České ekonomice se nebývale daří. Nezaměstnaných je minimum, mzdy rostou a světová ekonomika zažívá synchronizovaný růst.

České ekonomice se nebývale daří. Nezaměstnaných je minimum, mzdy rostou a světová ekonomika zažívá synchronizovaný růst. To vše se odráží i v dobré ekonomické situaci českých firem. Ta jim umožňuje vyplácet velmi slušné dividendy a v řadě případů je i zvyšovat.

Vysoký dividendový výnos patří mezi jeden z hlavních důvodů, proč  české akcie  investory lákají. Dividendy totiž snižují výkyvy cen akcií a dodávají jim stabilitu v turbulentních dobách. Turbulence nyní zažívá většina světových akciových indexů. Česká burza je tak díky vysokému dividendovému výnosu výrazně stabilnější než většina světových akciových trhů.

 

Například český Philip Morris koncem března navrhl zvýšení dividendy o 8 procent  - na 1 080 korun na akcii. Firma si ještě ponechala rezervu z loňského zisku, takže má prostor pokračovat v solidním zvyšování dividendy i v příštích letech. Hospodářsky by se jí mohlo dařit i nadále.

 

Zlepšující se situaci bank díky odrazu úrokových sazeb ode dna dokládá i návrh Komerční banky na letošní dividendu ve výši 47 korun, což představuje silný růst hrubé dividendy o 17,5 procenta. Akcie Komerční banky se dnes obchodují poslední den s nárokem na dividendu na pražské burze. Bankám by se mohlo dařit i nadále díky rostoucím českým a americkým úrokovým sazbám, ke kterým by se během roku mohly přidat i sazby evropské.

 

Moneta naopak navrhuje pro letošní rok výplatu dividendy o zhruba 18 procent nižší než loni. Tato situace je zapříčiněna vysokým výplatním poměrem a vysokým hrubým dividendovým výnosem. Růst sazeb a dobrá situace českých spotřebitelů by i této bance mohly pomoci udržet si dobrou hospodářskou situaci.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top