investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ceny potravin v České republice klesají tři měsíce v řadě

17.04.2024
cenaekonomikavýrobačesko

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

17.04.2024
evropapenízeusačesko

Ceny zahraničního obchodu klesají vlivem silné koruny

29.03.2018

Českým exportérům posilování koruny vůči zahraničním měnám neprospívá ...

Českým exportérům posilování koruny vůči zahraničním měnám neprospívá a pro zachování své konkurenceschopnosti musí snižovat vývozní ceny svých produktů. Importérům však dělá silná koruna radost. Nižší dovozní ceny jim umožňují navyšovat marže a udržovat nízké ceny pro koncové zákazníky.

V lednu se vývozní ceny meziročně snížily o 4,1 procenta. Hlavní roli při  snižování vývozních cen hrajeposilování koruny vůči euru i dolaru poté,co byly ukončenydevizové intervence. Čeští vývozci musí být konkurenceschopní na zahraničních trzích. Z tohoto důvodu příliš nemění ceny vyjádřené v zahraničních měnách. Po přepočtu na koruny však fakticky snižují ceny svých výrobků. Nejvíce patrné je to u cen strojů a dopravních prostředků či průmyslového spotřebního zboží.

Česká republika není schopna svou poptávkou měnit ceny na světových trzích. Z těchto důvodů vede posilování koruny ke zlevňování dovozu. V lednu  došlo k meziročnímu snížení dovozních cen dokonce o 5,8 procenta. Na této situaci vydělávají čeští importéři i koncoví zákazníci.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top