investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Ceny plynu mohou destabilizovat evropskou ekonomiku

07.10.2021

Rostoucí ceny plynu mohou destabilizovat evropskou ekonomiku. Na konferenci k situaci na trhu s plynem...

Rostoucí ceny plynu mohou destabilizovat evropskou ekonomiku. Na konferenci k situaci na trhu s plynem to dnes řekla šéfka exportní divize plynárenské společnosti Gazprom Jelena Burmistrovová. Dodala ale, že spolupráce mezi producenty a spotřebiteli by mohla pomoci situaci na trhu uklidnit.

Ceny zemního plynu letos vzrostly už o více než 800 procent. To s sebou nese obavy z inflace a také z toho, zda bude v zimě dost plynu k vytápění.


"Promptní trh v Evropě v současné době vykazuje vysokou cenovou kolísavost a dezorientuje odběratele i dodavatele. To přináší riziko destabilizace v celé regionální ekonomice,“ řekla Burmistrovová podle agentury Reuters. Promptní trh je trh k okamžitému dodání plynu, na rozdíl od dodávek dohodnutých dlouho dopředu podle dlouhodobých smluv a stanovených cen.


Burmistrovová zopakovala, že Gazprom své dlouhodobé závazky plní. To potvrdili i jeho největší evropští klienti. "Dodáváme plyn nad rámec dohodnutých smluv tam, kde je to technicky možné,“ zdůraznila šéfka exportní divize Gazpromu.


V souvislosti s výrazným cenovým kolísáním se objevily dohady, že Rusko má na prudkém růstu cen plynu zájem, protože by tím ospravedlnilo rychlejší zprovoznění plynovodu Nord Stream 2. Proti tomuto projektu se totiž stavějí Spojené státy i některé evropské země, podle nichž se tím v zásobování plynem jen zvýší závislost Evropy na Rusku. Moskva taková obvinění opakovaně odmítla.


Cena termínového kontraktu na zemní plyn pro evropský trh s dodáním v listopadu ve středu v jednu chvíli vzrostla až o 40 procent a dostala se nad 160 eur (4065 Kč) za megawatthodinu (MWh). Klesat začala týž den odpoledne, když ruský prezident Vladimir Putin řekl, že Rusko je připraveno dodávky zemního plynu do Evropy zvýšit. Dnes se ceny plynu stabilizovaly, kontrakt s dodáním v listopadu se kolem poledne prodával zhruba za 100 eur (2540 Kč) za megawatthodinu (MWh). Před rokem se ale cena pohybovala kolem 15 eur/MWh.


Komentář: Cena zemního plynu se pohybuje kolem svého dlouhodobého maxima. V průběhu příštího roku by na takto vysoké úrovni neměla setrvávat. Spíše lze očekávat její snížení. K tomu by mohl pomoci plynovod Nord Stream 2, který navýší nabídku zemního plynu v našem regionu. Pomocí omezování dodávek se Rusko zřejmě snaží dojednat výhodné kontrakty na export plynu. Jakmile se nové kontrakty uzavřou situace by se měla zklidnit.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top