investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Ceny na čerpacích stanicích začaly klesat. Výraznějšímu snížení cen brání slabá koruna

21.06.2018

Ceny benzínu a nafty se oproti minulému týdnu snížily. Pokles cen je však jen mírný a pumpaři se prozatím výraznějšímu zlevnění pohonných hmot brání. Vzhledem k vývoji na světových trzích existuje prostor pro snížení cen benzínu a nafty.

Ceny benzínu a nafty se oproti minulému týdnu snížily. Pokles cen je však jen mírný a pumpaři se prozatím výraznějšímu zlevnění pohonných hmot brání. Vzhledem k vývoji na světových trzích existuje prostor pro snížení cen benzínu a nafty.

Pumpaři však zatím spíše vyčkávají na přecenění konkurence a na většině čerpacích stanic dochází ke stagnaci či jen mírnému snížení cen pohonných hmot. V příštím týdnu lze očekávat podobný vývoj a ceny benzínu a nafty se opět budou měnit jen mírně.

V posledním týdnu došlo k velkým výkyvům v cenách na trhu s ropou. Ropa Brent se před týdnem obchodovala kolem hranice 76 dolarů za barel. V pondělí však cena ropy spadla až pod úroveň 73 dolarů za barel. Aktuálně se cena ropy obchoduje kolem 75 dolarů za barel, což vytváří jen mírný prostor ke zlevnění pohonných hmot v České republice. Řidičům začíná škodit oslabování kurzu koruny vůči dolaru. Za poslední týden koruna oslabila o více než 2 procenta, což prodražuje nákup pohonných hmot v zahraničí. Kvůli slabé koruně se snižuje prostor pro zlevňování benzínu a nafty na čerpacích stanicích.

Ceny ropy na světových trzích ovlivňuje obchodní válka mezi Spojenými státy a Čínou. Říše středu v rámci svých odvetných opatření uvalí cla na dovoz americké ropy. To Výrazně snížilo cenu ropy WTI a poškodilo akcie amerických těžařů. V současné době existuje výrazný cenový rozdíl mezi severomořskou ropou Brent a americkou lehkou ropou WTI.

Již v pátek 22. 6. proběhne jednání kartelu OPEC s Ruskem. Saúdská Arábie společně s Ruskem zřejmě budou prosazovat navýšení těžebních limitů o 1,5 milionu barelů denně, což by pokrylo nedostatek ropy na trzích, který je odhadován v rozsahu 1,8 milionu barelů denně. Většina ostatních států sdružených v kartelu OPEC na takový návrh pravděpodobně přistoupí.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top