investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Ceny másla po Vánocích spadnou

30.10.2017

O vysokých a rostoucích cenách másla si přečetl snad již každý. Titulky článků připomínají vrchol nemovitostní bubliny...

O vysokých a rostoucích cenách másla si přečetl snad již každý. Titulky článků připomínají vrchol nemovitostní bubliny, kdy experti z realitních kanceláří varovali, že musíme rychle kupovat nemovitosti – i ty nepostavené, ještě pouze na papíře – protože už nikdy nebudou a pokud budou, tak za ještě výrazně vyšší ceny. Nyní vidíme stejnou hysterii v oblasti cen másla. A to právě v době, kdy se již hospodyňky předzásobily na silnou vánoční sezónu, světoví exportéři začínají na vysoké ceny reagovat zvýšením produkce a po novém roce se přidá vánoční vrchol poptávky po másle i růst produkce mléka v severní hemisféře. Zajímavé je, že největší růst cen predikují přeprodejci (velkoobchodníci), kteří zvedají marže na úkor samotných producentů mléka.

Ceny mléka a másla jsou velmi citlivé zejména na situaci na Novém Zélandu. Tato země je jedním z největších producentů másla a většinu produkce musí exportovat díky malému domácímu trhu. Změna ve výhledu počasí na Novém Zélandu dokáže světové ceny mléka změnit o několik procent během okamžiku. A právě v této malé zemi se o víkendu stala velmi důležitá věc. Po volbách se vytvořila levicově-národní koalice, která včera oznámila plán na změnu cílů tamní centrální banky, aby banka více podpořila růst inflace a zaměstnanosti. Toho centrální banka dosáhne snížením úrokových sazeb a oslabením měny s cílem podpořit domácí producenty a exportéry. To by znamenalo nejen vyšší produkci mléka, ale také nižší exportní ceny vyjádřené v dolarech díky poklesu hodnoty domácí měny. Vznikl by tak dvojí tlak na pokles dolarové ceny mléka na světových trzích.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top