investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Odbyt smartphonů ve čtvrtletí vzrostl

15.04.2024
applesamsungsvěttechnologie

Ranní zpravodaj: Americké akcie se ve čtvrtek odrazily výše od posledního výprodeje

12.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple bude brzy vyrábět čipy M4

12.04.2024
appletechnologievýroba

JPMorgan ve čtvrtletí zvýšila zisk

12.04.2024
akciebankatržbyusa

Ceny benzínu i nafty v České republice klesly

20.02.2018

Ceny pohonných hmot v České republice s časovým zpožděním zareagovaly na vývoj světových trhů...

„Ceny pohonných hmot v České republice s časovým zpožděním zareagovaly na vývoj světových trhů. Pumpaři se nejprve bránili snížení cen a chtěli si navýšit své marže. Vysoce konkurenční prostředí však nakonec donutilo čerpací stanice zlevnit,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.


„Aktuální ceny na čerpacích stanicích odpovídají vývoji světových trhů, proto v příštím týdnu již nelze očekávat další výrazné změny v cenách pohonných hmot,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.  


Na čerpacích stanicích v České republice došlo v uplynulém týdnu k poklesu cen benzínu o 21 haléřů a nafty o 19 haléřů. Pumpaři tak s časovým zpožděním zohlednili snížení cen ropy na světových trzích, které jsme mohli sledovat v uplynulých týdnech. Prostor pro další snižování cen se však již vyčerpal a v příštím týdnu lze očekávat jen mírné změny v cenách.


Cena ropy se již několik dní drží v úzkém obchodním pásmu. Zajímavé je výrazné sblížení ceny ropy Brent a WTI, což je způsobeno poruchou potrubí vedoucího z Kanady do USA. Komplikace při dodávkách ropy přitom ovlivňují jen cenu severoamerické ropy.


Zajímavost z trhu: Obchodníci s ropou se začali zajímat o novou inovaci, kterou jako první země na světě představila Venezuela. Ta propojila ropu s vlastní kryptoměnou. Stalo se tak, když prezident Maduro nařídil státní ropné společnosti PDVSA, aby část obchodů prováděla v nově vydané kryptoměně petro. Tato virtuální měna by přitom mohla částečně řešit problém venezuelského bolívaru, který je zničen hyperinflací.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top