investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Tržby Tesly poprvé za čtyři roky klesly

24.04.2024
EVakcieautoteslatržby

Výsledky Boeingu překonaly očekávání

24.04.2024
akcieboeingtržbyusa

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ceny benzínu a nafty se sbližují

30.10.2019

V uplynulém týdnu docházelo k mírnému snižování cen...

V uplynulém týdnu docházelo k mírnému snižování cen pohonných hmot. V příštím týdnu lze očekávat, že ceny na čerpacích stanicích přejdou do stagnace. Rozdíl v cenách benzínu a nafty se pohybuje kolem čtyřiceti haléřů. V následujícím období lze předpokládat, že se ceny benzínu a nafty budou sbližovat.

V případě výrazného ochlazení v Evropě může dojít k růstu poptávky po topné naftě. V důsledku tohoto vývoje se může cena nafty vyšplhat nad cenu benzínu. Tuto situaci jsme prožívali od 1. listopadu loňského roku až do 3. dubna letošního roku.



 

V uplynulém týdnu jsme byli svědky výrazného zvýšení ceny ropy. Zatímco ještě před sedmi dny se barel ropy Brent obchodoval za 59 dolarů, nyní se pohybuje okolo 61 dolarů. V průběhu týdne se cena ropy pohybovala i nad úrovní 62 dolarů za barel.

 

Od začátku roku došlo k růstu ceny ropy Brent o 14 procent, což je především důsledek dohody kartelu OPEC, Ruska a dalších výrobců na snížení produkce ropy o 1,2 milionu barelů denně. Tato dohoda platí až do března příštího roku. Již 5. prosince letošního roku se však bude rozhodovat o prodloužení či dokonce zpřísnění uzavřené dohody.


Zařaďte radost do portfolia právě teď!

Dejte nám na sebe spojení a užijte si náš osobní přístup.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Zatímco vývoj na ropném trhu řidičům příliš nepřeje, dění na měnovém trhu hraje ve prospěch nízkých cen na čerpacích stanicích. Na začátku října stál jeden dolar 23,56 koruny, na konci měsíce to je již pouze 22,97 koruny. Posilování koruny zlevňuje dovoz, což se týká i ropných produktů. Přestože tedy cena ropy v dolarovém vyjádření roste, v korunovém vyjádření je situace pro řidiče příznivější."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top