investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Cena ropy roste. Řidiči si připlatí

18.05.2018

Cena ropy Brent v uplynulém týdnu vzrostla o necelá 2 procenta a dostala se k hranici 78 dolarů za barel.

Cena ropy Brent v uplynulém týdnu vzrostla o necelá 2 procenta a dostala se k hranici 78 dolarů za barel. Tempo růstu však již začalo klesat a cena ropy si hledala novou rovnovážnou úroveň. Ke zdražování pohonných hmot v České republice přispívá koruna, která je vůči dolaru nejslabší od začátku letošního roku. Benzín i nafta zdražují již osmý týden v řadě, přesto současné ceny stále neodpovídají situaci na trzích. V příštím týdnu lze proto očekávat další zdražování, přičemž ceny pohonných hmot se budou zvyšovat podobným tempem jako v uplynulém týdnu.

Cena ropy dál roste v souvislosti s vyhrocenou situací na Blízkém východě. Nové nepokoje vyvolalo přemístění amerického velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma. To se neobešlo bez obětí na životech. Případná eskalace násilí může ohrožovat dodávky ropy na světové trhy, což by mělo silný cenotvorný efekt.

Francouzská ropná společnost Total zareagovala na vypovězení jaderných dohod ze strany Spojených států. Oznámila, že nebude pokračovat na íránském projektu South Pars 11. Po tomto kroku je zřejmé, že snaha evropských zemí chránit investice v Íránu není pro firmy důvěryhodná. Do budoucna proto hrozí, že se výrazně omezí těžba íránské ropy.

Mezinárodní agentura pro energii snížila odhad růstu poptávky po ropě o 0,1 milionu barelů denně. Hlavní příčinou je růst ceny na trzích, který je doprovázen omezováním dotací v rozvíjejících se ekonomikách. V případě, že se nový odhad začne naplňovat, bude to impuls pro možné snižování ceny ropy. Agentura též informovala o týdenních stavech zásob ropy v USA, které poklesly o 1,4 milionu barelů, což je více než očekával trh. Tato informace by krátkodobě mohla vést k růstu ceny ropy WTI.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top