investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Cena ropy klesla, ale pohonné hmoty dál zdražují

31.05.2018

Růst cen benzínu a nafty pokračuje již desátý týden v řadě a pohonné hmoty jsou nejdražší od prosince 2014.

Růst cen benzínu a nafty pokračuje již desátý týden v řadě a pohonné hmoty jsou nejdražší od prosince 2014. V uplynulém týdnu nedošlo ke zvolnění růstu cen pohonných hmot a můžeme si tak všimnout nesouladu mezi cenami na čerpacích stanicích a vývojem na světových trzích, kde cena ropy klesla o 4 procenta.

Ceny benzínu a nafty v České republice se přibližují ke svým maximům a již nemají příliš mnoho důvodů k dalšímu růstu. Poslední faktor, který přispívá k růstu cen pohonných hmot, je kurz koruny. Případné další zdražování je způsobeno časovým zpožděním mezi vývojem cen na světových trzích a v České republice. Svou roli hraje i snaha pumpařů navýšit si marži a dočasně tak zvýšit zisk.

 

Cena ropy výrazně klesla na základě očekávání trhu, že kartel OPEC na svém červnovém zasedání zvýší produkci ropy. V současné době jsou dodržovány těžební limity na 152 procenta, což snižuje nabídku na světových trzích. Produkce ropy by mohla být zvýšena až o 1 milion barelů denně, čímž by se vyrovnaly výpadky těžby z Venezuely a Íránu.

 

Konflikt mezi izraelskou armádou a palestinskými militantními skupinami v Pásmu Gazy přispíval k růstu napětí na trhu s ropou. Po oznámení Hamasu, že uzavřel dohodu o příměří s Izraelem, se však situace zklidnila.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top