investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Microsoft investuje do AI firmy G42

16.04.2024
AIakviziceinvesticemicrosofttechnologie

Zisk Bank of America ve čtvrtletí klesl

16.04.2024
akciebankatržbyusa

Odbyt smartphonů ve čtvrtletí vzrostl

15.04.2024
applesamsungsvěttechnologie

Ranní zpravodaj: Americké akcie se ve čtvrtek odrazily výše od posledního výprodeje

12.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Cena ropy je nejvyšší za poslední 3 roky

12.04.2018

Cena ropy Brent za poslední tři dny posílila o téměř sedm procent. Hlavním důvodem je geopolitická situace na Blízkém východě.

Cena ropy Brent za poslední tři dny posílila o téměř sedm procent. Hlavním důvodem je geopolitická situace na Blízkém východě. Trhy se obávají, že dojde k prohloubení konfliktu v Sýrii, kde během víkendu údajně došlo k chemickému útoku. Spojené státy v reakci na tuto situaci posílají do regionu vojenská plavidla.

Ceně ropy prospěly také úterní spekulace o tom, že by si Saúdská Arábie představovala ceny okolo 80 dolarů za mezinárodní kontrakt Brent. Ten se aktuálně obchoduje těsně pod 72 dolary za barel pro dodání v měsíci červnu.


Vyšší ceny ropy mohou zdánlivě zvýšit motivaci amerických producentů těžit více. Bude ale velmi záležet na tom, zda se zvýší ceny ropy s dodáním po roce 2020. Většina ropných těžařů má potřebu si na toto období zajistit prodejní ceny vyprodukované ropy. V této části křivky termínových kontraktů futures zatím nedošlo k výraznějšímu zvýšení ceny.


Z toho lze usuzovat, že současný růst cen je do značné míry způsoben krátkodobým geopolitickým rizikem na Blízkém východě a aktuálním poklesem produkce ve Venezuele. Současný růst cen se nezdá být  způsoben dlouhodobou změnou očekávané nabídky a poptávky po této komoditě.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top